Váltás mobil nézetre
Mahler, Gustav

Csütörtöktől három estén játssza el a Művészetek Palotájában a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) Mahler IX. szimfóniáját, amely utána hat állomásból álló nyugat-európai turnéra indul (magyarhirlap.hu)

Gustav Mahler évtizedek óta rendkívül fontos szerző a BFZ számára, műveit nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi közönség előtt is sikereket aratva tolmácsolja a zenekar – közölte az MTI-vel Váradi Júlia, az együttes sajtómenedzsere.

Az évente megrendezett Budapesti Mahler-ünnepek sorozata ugyan lezárult, de az utolsón, 2012-ben rögzítették a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az együttes most megjelent CD-jét, amelyen az V. szimfónia szerepel Fischer Iván zeneigazgató vezényletével.

A Művészetek Palotájában csütörtökön, pénteken és szombaton a IX. szimfónia hangzik el, ez a mű a december eleji nyugat-európai turné programja is.

Gustav Mahler 1909 nyarán fejezte be kilencedik szimfóniáját, a mű első karmestere, Bruno Walter visszaemlékezése szerint az év őszén magával vitte New Yorkba, hogy a zaklatottságról árulkodó kéziratot letisztázza. “1910 tavaszán valószínűleg magával hozta Bécsbe, de nem emlékszem rá, hogy akkor láttam volna, alighanem csak a halála után került a kezembe” – írta a karmester, aki 1912 júniusában vezényelte a szimfónia ősbemutatóját.

A kompozícióhoz fűződő egyéb ismeretekről és rejtélyekről csütörtökön délután a Művészetek Palotája előadótermében Franz Willnauer osztrák színháztörténész, Mahler-kutató, fesztiváligazgató tart előadást. A színháztörténész Mahler bécsi operaházi tevékenységéről írt könyve alapműve a Mahler-kutatásnak. A Művészetek Palotája előcsarnokában fotókiállítás is felidézi Mahler budapesti tartózkodásának emlékeit.