Váltás mobil nézetre
Taipei_jpeg

Fischer Ivánnal az élén ázsiai turnéra indul a Budapesti Fesztiválzenekar: a következő hetekben bejárja a kínai kulturális élet legjelentősebb városait. A koncertsorozat Hongkongban kezdődik, ahol a BFZ két alkalommal is koncertezik a város büszkeségének számító, elegáns kulturális központ 2100 személyes koncerttermében. Ezután Peking, a Nemzeti Kulturális Központ következik, majd a tekintélyes sanghaji Grand Theatre, amely az elmúlt években páratlan koncertek helyszíne volt. A turné két tajvani hangversennyel zárul a tajpeji National Concert Hall-ban.

Kulturális szakemberek szerint a távol-keleti országokban egyre erősebb az érdeklődés a nyugati klasszikus zene iránt. A 21. századba lépve Kína óriási gazdasági fejlődése magával hozta a művészet előretörését is, gombamód szaporodtak-szaporodnak a modern hangversenytermek, és egyre nő a világszínvonalú klasszikus zenei előadások száma is. Sanghajban csak öt év kellett ahhoz, hogy a Grand Theatre az ázsiai térség egyik klasszikus zenei fellegvárává váljon. Peking, Sanghaj és más nagyvárosok reprezentatív kulturális központjai már a legkiválóbb zenészeket és zenekarokat vonzzák, a BFZ sem első alkalommal vendégszerepel a kínai nagyvárosokban.

Ezúttal azonban nemcsak az elegáns koncerttermekben játszik majd a Fesztiválzenekar, Fischer Iván kezdeményezésére a zenészek egy sor különleges programon is részt vesznek. Sanghajban egy teljes napot arra szánnak, hogy árvaházban, középiskolában, gyermekkorházban, öregek otthonában zenéljenek. Hongkongban a zenekar egyik művésze, Bazsinka József tart mesterkurzust a művészeti fesztiválon, a BFZ igazgatója, Stefan Englert pedig Pekingben tart előadást kulturális menedzserek számára.

 

A Fesztiválzenekar turnéját hatalmas várakozás előzi meg Kínában. Ahogy a Time Out sanghaji kiadásának kritikusa írta: „… Mindenkinek muszáj látni azt a gazdag programot, amit Fischer Iván és a kitűnő Budapesti Fesztiválzenekar hoz Sanghajba…”

 

A turné programja