Váltás mobil nézetre
photo1

Új utak a Budapesti Fesztiválzenekar életében

A ”zene mindenkié” nem üres szólam a Budapesti Fesztiválzenekar számára, hanem konkrét cél. A Budapesti Fesztiválzenekar a koncerttermeken kívül is gyakran fellép, hogy a lehető legtöbben hallhassák élőben a világ egyik legjobb zenekarát, azok is, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük ellátogatni a koncertekre. Fischer Iván és a BFZ 2014-ben koncertsorozatot szervez gondozóotthonokban élő idős emberek számára, az év elején pedig az SOS Gyermekfaluban élő gyerekek egy csoportját hívta meg az egyik Kakaókoncertre. A tavaszi ázsiai turné során koncertet adtak a zenekar muzsikusai több iskolában, egy árvaházban, egy gyermekkórházban és egy gondozóotthonban is.

E sikeres eseménysorozat újabb állomásához érkezett. A harmincadik évét betöltött világhírű zenekar ezúttal új utakat nyit, amelyek által a közönséggel való szorosabb és nyitottabb kapcsolatot szeretné még erősebben ápolni. Olyan helyszínekre szervez koncertet a BFZ, ahol a művészek jelenlétével közösségépítő eseményekre nyílik lehetőség. Az idei koncertszezon végén a közösségi programok folytatásaként júniusban a Budapesti Fesztiválzenekar többféle „országjárást” tervez.

Zsinagógák

Az ország elhagyatott zsinagógáiba szervezett új eseménysorozat során a BFZ együttműködik Köves Slomó rabbival, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjével. A félórás koncerteket a helyben élt zsidókról szóló előadások követik. A BFZ szeretné ráirányítani a figyelmet a zsidó örökségre, megismertetni a helyi közösségeket azzal a sokszínűséggel, amely egykor Magyarországot jellemezte. E szórakoztató és befogadó szellemű események célja, hogy minden magyar számára megismertesse a magyarországi zsidóság történelmét.

A zsinagóga-koncerteken a közönség Weiner Leó, Betty Olivero és Felix Mendelssohn-Bartholdy darabjait hallgathatja, majd Köves Slomó rabbi történelmi visszatekintésre és beszélgetésre invitálja a közönséget, akik végül zsidó ételeket is kóstolhatnak.

2014. június 16. Mádi zsinagóga

2014. június 17. Keszthelyi zsinagóga

2014. június 18. Albertirsai zsinagóga

Idősek otthona

A másik közösségi programtípust idősek otthonai számára tervezi a BFZ, hogy a szépkorú hallgatóság helyben élvezhesse a csodálatos és kimagasló élményt nyújtó zenei előadást. Ezzel az új módszerrel talán sikerül ledönteni a koncertlátogatás előtti korlátokat, s így a zenét közvetlenül hozzáférhetővé tenni az idősebb, helyhez kötött hallgatói korosztály számára is.

Az idősek otthonaiba tervezett programok időpontja és helyszíne:

2014. június 9. hétfő, 16 óra Budapest, Békásmegyeri Evangélikus Központ

2014. június 10. kedd, 10.30 óra Budapest, XI. kerület Idősek Otthona Kamaraerdő

2014. június 10. kedd, 14 óra Budapest, Normafa Idősek Otthona

2014. június 11. szerda, 15 óra Veresegyház, Városi Önkormányzat Idősek Otthona

2014. június 12. csütörtök, 16 óra Budapest, XIV. kerület Vezér úti Idősek Otthona

Templomok

A BFZ harmadik típusú közösségi akciója során magyarországi templomokba látogatnak el a muzsikusok, hogy ott elsősorban egyházi témájú zeneműveket autentikus környezetben tegyenek hozzáférhetővé az ugyancsak a koncertekhez nehezebben jutó közönség számára

A Templomi koncertek alkalmával a BFZ – lévén, hogy számtalan impozáns templom található Magyarországon – örömmel ápolja a nagy múltú egyházzenei tradíciót, s juttatja el Bach műveit a legméltóbb helyekre. Fischer Iván és a BFZ régi zenei historikus előadásai hosszú időre nyúlnak vissza. A BFZ Barokk Együttese megalapításával természetesnek tűnik egy, Bach kantátákat templomban, korabeli hangszereken és technikával előadó projekt elindítása.

A Templomi koncertek programja:

2014. június 12. csütörtök, 19 óra Deák téri templom

2014. június 14. szombat, 16 óra Hedrehelyi templom

2014. június 15. vasárnap, 19 óra Bakáts téri templom