Váltás mobil nézetre
uj_evad

ÍZELÍTŐ A BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR 2015-2016-OS SZEZONJÁBÓL

SAJTÓANYAG – 2015. MÁRCIUS 12.

A 2015-16-os hangversenyszezonban Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ismét arra törekszik, hogy változatos és minőségi programmal lepje meg közönségét. Az új szezon húzónevei között olyan zeneszerzők szerepelnek, mint Mahler, Mozart, Prokofjev, Stravinsky vagy Sosztakovics, de az évad főszereplői között ott lesz Mendelssohn is, hiszen az ő és kortársai kompozícióiból állítjuk össze immár hagyományos zenei maratonunk programját.

Szezonunkat ismét a Bridging Europe – Európai hidak fesztivállal nyitjuk meg a Művészetek Palotájában, ahol most az osztrák kultúra kerül a középpontba. A Fischer Iván által összeállított program nem klasszikus. Nagyzenekari koncertünkön Hugo Wolf és Mahler lesznek a kulcsfigurák, a modern zenei anyagot a kortárs osztrák zenei élet egyik leginnovatívabb együttese, a PHACE tolmácsolásában hallhatjuk, barokk koncertünkön pedig a Habsburg Birodalom kismestereinek remekműveit vonultatjuk fel. A fesztivál a Művészetek Palotája irodalmi, filmes és jazzprogramjaival válik teljessé.

Fischer Iván Mahlerhez fűződő kapcsolata mindig különleges volt, így a 2014-15-ös szezon Brahms-fókusza után 2015-16-ban két Mahler-szimfóniát is vezényel, ezzel kedvezve a korábbi Mahler Ünnep szerelmeseinek is. A varázsfuvola idei bemutatóját követően a Fesztiválzenekar zeneigazgatója egy újabb estét szentel Mozartnak, melynek során a Requiemet és az A-dúr klarinétversenyt is hallhatjuk majd. Az idei Stravinsky-maraton nem mondott el mindent Stravinsky művészetéről: a zenekar a Kártyajátékot és a Tűzmadár-szvitet is eljátssza még 2015-ben, de Prokofjev muzsikája is hangsúlyos lesz.

Követve közönségünk igényét ebben az évadban nem kettő, hanem négy Titokkoncertet ad a Fesztiválzenekar, mely ezúttal visszatér gyökereihez, és ismét a Zeneakadémia Nagytermében muzsikál karácsonykor.

Izgalmas ízt ad az évadnak a finn zene birodalmába kalauzoló hangversenyünk, melynek finn karmestere, Jukka-Pekka Saraste stílusosan két finn zeneszerző, Lindberg és Sibelius műveit tűzte műsorra, együtt egy Dvořák-hegedűversennyel. Sibelius szerzeményeivel az évad során többször is találkozhatunk, így tisztelegve születésének 150. évfordulója előtt.

Miután a 2014-es Bridging Europe fesztiválon a zenekar már eljátszotta Jörg Widmann egyik játékos darabját, most nem csak zeneszerzőként, hanem karmesterként és klarinétművészként is megismerheti a közönség a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott hangszeres szólistáját.

A zenekar első vendégkarmestere továbbra is Takács-Nagy Gábor lesz, aki folytatja a nagysikerű Haydn-Mozart Plusz sorozatot a Zeneakadémián, ahol barokk koncertsorozatunk is helyet kap a jövő évadban is.

Az előző évad sikeres Közösségi Hetei után a következő szezonban is újabb két olyan hetet szervez a zenekar, ahol minden azokról az emberekről szól majd, akik önerejükből nem jutnának el a távoli és költséges hangversenytermekbe. Épp ezért ingyenes koncerteket adunk gyerekeknek, otthonokban élő időseknek, elhagyott zsinagógák és templomok közönségének, főképp vidéki helyszíneken.

Szintén folytatódik az éjjel élők számára a Midnight Music évi négy alkalommal, és a már húsz éve töretlen sikerű Kakaókoncertek is, amelyből tizenegyet szervez idén a Fesztiválzenekar. 2014-ben nagy sikerrel tartotta meg Fischer Iván a zenekar történetének első Autizmusbarát Kakaókoncertjét, melyet a következő évadban is folytatni szeretnénk, hogy hagyomány váljon belőle.

Mindemellett egyre inkább kiépítjük és kiterjesztjük edukációs programjainkat, így egyre több gyerek élvezheti a Hangszerkóstolókat, próbalátogatásokat és mesterkurzusokat. Természetesen a jövő évadban is új gyerekoperát mutatunk be, ezúttal Britten A kis kéményseprőjét.

Bérletinformáció

Eseménynaptár

Facebook: www.facebook.com/Fesztivalzenekar

Blog: legatobfzblog.com