Váltás mobil nézetre
istanbul

Isztambul a világ egyik fontos kulturális és művészeti központjává vált. Minden nap legkevesebb huszonöt, de inkább harminc rendezvény van, és mind csordulásig telt. Ez természetesen, nem magától alakult így. A közigazgatás és a magánszféra művészet iránti támogatása által valósult meg.

Isztambul Főpolgármesteri Hivatala (IBB) költségvetéséből jelentős részt szánt erre, és mind helybeli, mind külföldi műveket állít színpadra szép sorjában. Az Isztambul Főpolgármesteri Hivatal Kulturális és Társadalmi Ügyekért Felelős Igazgatósága nagyon sikeres e területen. Tegnapelőtt este a Budapesti Fesztiválzenekar fantasztikus koncertet adott a Cemal Resit Bey Koncertteremben. Állva tapsolták meg a karmestert, Fischer Ivánt és a zenekart. Tegnap este ugyanez a terem az Orosz Vöröshadsereg Kórusát és Táncegyüttesét látta vendégül. A Vöröshadsereg Kórusa ma napközben és este is találkozik az isztambuliakkal.

Ezalatt nem tétlenkednek az Akbank, Garanti Bank, Borusan, Türkcell, Vodafone, Avea, a magánszektor különböző szervezetei és alapítványai sem élükön az IKSV-val (Isztambul Kultúr-és Művészeti Alapítvány – a fordító). A világ leghíresebb művészeit és zenekarait hozzák Isztambulba. Például az Akbank. Az 1981 óta a Broadway-n és Londonban rekordot döntő közönség előtt fenomenálissá vált “CATS” (“Macskák”) című musicalt látja vendégül Isztambulban. Az Akbank által elsőként szponzorált musical-lel a Zorlu Center PSM Termében találkozhatott a közönség. A február 9-ig látható Macskák című musical valóban fergeteges. Elsősorban a zenéje. A díszlettől elkezdve a szereplők játékáig mind-mind egy profi elgondolás eredménye. Macskák közötti nézeteltéréseket mutat be, de inkább embereket ábrázol. Ez a csodálatos musical bemuatatja a szeretetet, az ember sebezhetőségét, viselkedési mintáit, reakcióit, és azt az erőt, amit az együttélés vált ki belőlük.

De közben ejtsünk néhány szót a Zorlu Center PSM-ről is. (Zorlu Előadóművészeti Központ-ford.). Már az elhelyezkedése is különleges. Hangtechnikai szempontból is kivételes. Törökország egy új stílussal ismerkedik. Rendkívüli a bejárata, a belső terei, a szórakozó- és vendéglátó helyei, az egész építészeti stílusa. A művészeti központjáról nem is beszélve, ami utolérhetetlen. Az előcsarnok és a nagyterem is csodás. Páratlan öröm abban a teremben egy színpadra állított művet élvezni. Amire régen azt mondták, hogy elsőosztályú hely, az most a Zorlu Center PSM mellett eltörpül. De hagyjuk Törökországot, én egész Európában nem láttam ehhez hasonló pompásat.

Isztambul nagy léptekkel halad előre a pénzügy, a turizmus, a szórakoztatás, a kongresszusok, a kiállítások, a kultúra és művészet központjává válás útjain. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az ipar eltolódik Anatólia felé. Ha ez a változás jól megtervezett módon valósul meg, úgy Törökország a világpiacon is jelentős szereplőként jelenik meg.

Ha törik, ha szakad Isztambul változatos arculatát ki kell hangsúlyozni és ezt a gyönyörű várost világmárkává kell tenni. Történelme van, kulturája van, művészete van. És ha szépség kell, megszámlálhatatlan található. Csak az kell, hogy a város szabaduljon meg a múlt hibáitól, és csúnya épületeitől. És ez nem nehéz. Összefogással méltó helyére kell eljuttatni Isztambult.