Váltás mobil nézetre
presto-classical-w

Legfrissebb lemezbolti interjúnkban a Presto Classical tudaljdonosával, Chris O'Reillyvel beszélgetünk az online-kereskedelem felfutásáról, a klarinétra szakosodott bolti szarkáról és Julie Andrews-lemezekről.

Mikor nyitották meg az üzletet?
A Presto több mint húsz éve működik Leamington Spaban, de ebben az időszakban többször költöztünk és bővítettük is az üzletet. A honlapunkat tizenkét éve indítottuk és nemrég adtuk fel az egymilliomodik CD-t. Erre aztán igazán nem számítottunk akkor, amikor az első három hónapban mindössze öt rendelés futott be hozzánk!

Melyik a legjobb felvétel, amelyet most árulnak?
Nem szeretném megválaszolni, hogy melyik a legjobb, de vannak kedvenceink. A honlapszerkesztő csapatunk mostanság Cecilia Bartoli nemrég megjelent Norma-felvételét hallgatja, én pedig  a Budapesti Fesztiválzenekar varázsos játékát a zenekar és Fischer Iván új Wagner-lemezén. A boltban az emberek Arthur Grumiaux és Herman Krebber csodás Bach-kettősverseny felvételében gyönyörködnek – egészen fél hatig, amikor inkább Julie Andrewst hallgatják!

Melyik volt a legemlékezetesebb nap itt az üzletben?
Nekem személy szerint az első napom volt az itt, a Prestóban – 2001. szeptember 11-ike. Egész délután egy lélek sem tért be hozzánk, és csak délután, otthon jöttem rá, hogy miért.

Méregbe gurul, ha valamelyik vásárló rossz helyre tesz vissza egy Strauss-lemezt?
Sosem vagyunk mérgesek! De azért próbálja meg visszatenni a helyére…

Sokat kell küszködniük a bolti szarkákkal?
A mi vásárlóink általában nagyszerűek, úgyhogy nemigen van bajunk, a bolti lopások ritkák – bár nem olyan régen megfogtunk valakit, aki a nadrágjába próbált rejteni egy klarinétot.

Vannak olyan lemezek az üzletben, amelyektől egyszerűen nem tud megszabadulni?
Vannak olyan lemezek, amelyek évekig hevernek itt, de aztán többnyire szerető otthonra lelnek. Az internet is jó eszköz rá, hogy kisöpörjük a régi dolgokat a raktárból, de aztán, alighogy eltűntek, jelentkezik valaki, és eladásra kínálja őket.

Mi mostanában egy jó lemezbolt funkciója?
Az egyik kulcsfeladat biztosan az, hogy barátságos, személyes kiszolgálást nyújtson. Nincs jobb, egy közös böngészésnél és csevegésnél olyasvalakivel,  aki szereti a zenét. Boldogító érzés felkutatni és megszerezni olyan felvételeket, amelyek nincsenek raktáron. Itt mindenkinek szenvedélye a muzsika, és biztos vagyok benne, hogy ez folyamatos sikerünk egyik kulcsa.

Milyen jövőt lát az önök vállalkozása előtt a jelenlegi légkörben?
Bizakodóak vagyunk. Az üzlet értéket nyújt a helyi vásárlóknak, a honlap pedig a távolabb élőknek. Rengeteg érdekes új lemez jelenik meg és nem látom jelét, hogy ez mostanában megváltozna. Biztos vagyok benne, hogy webes kereskedelmünk fokozatosan digitálisabb lesz, de ezt rendben lévőnek tartom. Bennünket a zene érdekel, és azt áruljuk, bármilyen formátumban akarják is megvenni ügyfeleink.