Váltás mobil nézetre

Komoly sorozaton vannak túl a Budapesti Fesztiválzenekar művészei. Nemrég jöttek haza amerikai turnéjukról, ahol Bartók zongoraversenyeit játszották és ezt a programot a Művészetek Palotájába is elhozták. Ezek közé ékelődött be az a gálaest, ahol zeneiskolás gyerekek szólistaként mutatkoztak be és a világjáró együttes tapasztalt tagjai kísérték őket. A Fesztiválzenekar tavaly hirdetett először versenyt zeneiskolások körében.

A fődíj ez a bizonyos fellépés, illusztris környezetben, a zenekar külföldi és hazai támogatói előtt, alkalmi partnerként pedig a világhírű együttes művészei társulnak a legjobbnak ítélt növendékekhez. Fischer Ivánnak, a Fesztiválzenekar vezetőjének régi mániája, hogy megszólítsa a gyerek közönséget, ezért is hozta létre annak idején a kakaó-koncerteket. Ezeket a hangversenyeket ő maga vezeti, mesél szenvedéllyel művekről és hangszerekről. A zeneiskolásokkal közös gálaest ötlete ugyancsak abban a szellemben született, hogy inspirálja a fiatal tehetségeket és felhívja a figyelmet a magyar zeneiskolák páratlan értékeire. A mostani gálán is sikerült valódi tehetségeket bemutatni. Korossy-Khayll Csongor nyolc évesen kezdett hegedülni, 11 éves kora óta a Tóth Aladár Zeneiskolában Ácsné Szily Éva tanítványa.

A hétvégén a Fesztiválzenekarral Édouard Lalo: Spanyol szimfóniájának 1. tételét játszotta tényleg figyelemreméltóan. A róla készült néhány perces kisfilmben pedig elmondta, hogy szereti az extrém sportokat és láttuk őt kedvenc állataival: cicákkal, kutyákkal, kecskével. A koncerten szereplő másik szólista pedig Fröschl Éva Lilla volt, aki kürtön játszott és így érthető módon a kedvenc édessége a kürtős kalács. Aztán Schubert 5. szimfóniájának 2. tételét Szuromi Borbála, Stark János, Major Mónika és Gaál Eszter hegedűn, Susovich Júlia brácsán, Tomasz Máté Milán csellón adta elő a Fesztiválzenekar művészeivel. Külön blokkot kapott a koncerten a Parafónia Zenekar, az együttes értelmileg sérült gyerekekből áll. Előadásuk bizonyította, hogy a zene kiváló terápia is lehet, mint ahogy a gála ismét remek inspiráló gesztusnak bizonyult a Budapesti Fesztiválzenekar részéről.

Balogh Gyula, Népszava