Váltás mobil nézetre
kékszakáll_851x315px_72dpi_rgb-220x130

Mandarin and Bluebeard

Előadhatatlan, illetve botrányosan erkölcstelen – tudjuk, a legelső reakciók ezek voltak Bartók két színpadi remekművével, A kékszakállú herceg várával és A csodálatos mandarinnal kapcsolatban. Az előbbit az operapályázatot kiíró Lipótvárosi Kaszinó döntnökei ítélték előadásra teljességgel alkalmatlannak, míg az utóbbi pantomim ellen az ősbemutató helyszínéül szolgáló város, Köln polgármestere, Konrad Adenauer tiltakozott, a premier után eltervezett előadásokat rövid úton be is tiltva.

A Kékszakállú és a Mandarin persze mára már rég klasszikus repertoárdaraboknak számítanak itthon csakúgy, mint a nagyvilágban, ám az így is jószerint kivételes lehetőség, hogy e két művet egyetlen koncert programján hallhassuk, mint most, december 9-10-11-én.

Hétköznapi őrület, életre-halálra szóló szerelem, a női és a férfilélek nagy, mélységes titkai. Kulcsok Bartókhoz és egyszersmind kulcsok önmagunkhoz – ezt kínálhatják számunkra e kivételes esték, amelyeket Fischer Iván az alábbi szavakkal ajánl a koncertközönség figyelmébe: „Bartók szereplői érzékeny, finom lények, akiket szikár, rideg kéreg borít kívülről. A lány első látásra durva prostituált, a Mandarin ijesztő, félelmetes, merev jelenség. Nehezen oldódnak, de miután mélyebben megismerjük őket, kiderül, hogy talán azért voltak ilyen megközelíthetetlenek, mert őket a szokásosnál sokkal mélyebb, őszintébb érzések mozgatják. A Mandarin olyan erős szerelemre képes, ami háromszor a halálon is úrrá lesz. Távoli rokona ő a Kékszakállú hercegnek, akinek szintén rossz a híre, a pletykák eltűnt, vérbefagyott nőkről szólnak. Judit vért sejt mindenhol, de rá kell ébrednie, hogy új férje nem gyilkos, csak felejteni nem tudó férfi, aki szíve egy-egy zugában őrzi korábbi feleségeit.

További információk és jegyek:

http://www.bfz.hu/calendar/months/201212#on_20121209