Váltás mobil nézetre
Heinz Holliger Basel

A ma élő egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású zeneszerző és előadóművész, a svájci származású Heinz Holliger zenei gyökerei Magyarországig nyúlnak vissza: Veress Sándor volt az egyik legfontosabb mestere. Kapcsolata a Fesztiválzenekarral szintén nem új keletű: több ízben vezényelte az együttest, és Veress műveiből lemezt is készített a BFZ-vel. Áprilisban ismét Budapesten koncertezik, saját kompozíciói mellett Schönberg és Veress Sándor műveit vezényli.

Az est egyik szólistája, Genevieve Strosser brácsaművész nem először lép fel vele.

Hosszú évek óta jól ismerem és nagyra tartom Holligert. Először karmesterként ismertem meg, amikor a z Európai Kamarazenekarban játszottam. Aztán 1999-ben szerencsémre az ő egyik gyönyörű darabját játszhattam. Ez igazán közel hozott bennünket, azóta szoros a kapcsolatunk. Több darabját is játszottam már, a hegedűversenye különösen nagy élmény volt számomra. Meg amikor Schönberget játszottam, és ő vezényelt. Az oboa trióját is nagyon kedvelem, a feleségével, Ursulával játszottunk együtt. Ő sajnos, nemrég meghalt. Nagyon hiányzik. Ez az új darab is fantasztikusan kifejező, kiválóan él a hangszerek speciális szerepével. Nagyon élvezetes munka a gyakorlás, mert – bár nem könnyű megtanulni a darabot, sok munka és idő kell hozzá – de minden kicsi részlete rendkívül izgalmas.

Érdekes helyzet lehet, amikor egy zeneszerző a saját darabját vezényli.

Ez remek dolog, mert ha valaki belülről ismeri a darabot, az ő maga. Sokat tud majd mondani nekünk arról, hogy ő mit szeretne a darabbal kifejezni. Nem ez az első eset, hogy a szerző maga vezényli a művét. Nagyon jó dolognak tartom. Nem egy ilyen helyzet adódott már az életében, Eötvös Péter darabját is játszotta, miközben a szerző vezényelt. És persze sok olyan híres karmesterrel is fellépett, akikről biztosan lenne mit mesélnie Harnoncourt-tól, Abbado-n át Solti Györgyig. Igen, a legtöbbjükkel akkor találkoztam, amikor még az Európai Kamaraegyüttes tagja voltam, mindegyikük nagy élményt jelentett. Eötvös Péter darabja fantasztikus volt, nagyon élveztem. Tőle is sokat lehet tanulni, mind zeneszerzőként, mind karmesterként.

• • • • •

A Heinz Holligerrel közös fellépésekről, koncertekről a hazai művészek is sok emléket őriznek.
Várjon Dénes zongoraművész – bár a mostani koncerten nem dolgoznak együtt – sokszor koncertezett a karmesterrel.

Holliger talán a legsokoldalúbb zenész, akivel találkoztam. Nemcsak kiváló oboista, de a régi korokban írt művek közül jó néhányat teljesen megújított azáltal, hogy átértelmezte a zenészek hangszerekhez való viszonyát. Sok kiváló művet köszönhetünk neki – kifejezetten az ő oboa játékára írták jónevű szerzők. Az oboázás mellett csodásan zongorázik, és persze ő maga is hihetetlenül jó zeneszerző. Talán nem tiltakozna, ha hallaná, hogy azt mondom, szerintem a komponálás áll a legközelebb hozzá. Azt is tudni kell róla, hogy elképesztő zenetörténeti és zeneelméleti műveltséggel rendelkezik, nemcsak a múltbéli zeneműveket, hanem a kortársakat illetően is. Szinte minden jelentősebb kortárs zeneszerzővel személyes kapcsolatban áll, játssza és vezényli a műveiket. Szóval – igazi polihisztor, aki végtelen szenvedéllyel és odaadással rajong a zenéért. Mindig kivételes alkalom, amikor Heinz Holliger megjelenik valahol….

Heinz Holliger április 25-én vezényli a Budapest Fesztiválzenekart a Budapest Music Centerben.