Váltás mobil nézetre
163784_galeria_takacs_nagy_gabor11

November 25-én (pénteken), 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) lesznek a népszerű "Haydn-Mozart plusz" sorozat első idei hangversenyei. A Budapesti Olasz Intézetben rendezendő koncerteket a Fesztiválzenekar leendő első vendégkarmestere, Takács Nagy Gábor vezényli, aki már a BFZ élén is többször bizonyította: nagyszerű muzsikus és dirigens, akihez a bécsi klasszikusok művei különösen közel állnak.

A koncert első felében Mozart művek hangzanak el: előbb a ritkán hallható Lucia Silla nyitány, majd az oboára, kürtre, klarinétra, fagottra és zenekarra írt Esz-dúr Sinfonia concertante: a szólisták Emmanuel Laville (oboa), Szőke Zoltán (kürt), Ács Ákos (klarinét) és Duffek Mihály (fagott). Szünet után Mozart K.137-es B-dúr divertimentóját és Haydn 101-es sorszámú “Óra” szimfóniáját hallhatja a közönség.

A kiváló akusztikájú, Ybl Miklós tervezte, egykor a magyar Parlamentnek otthont adó Olasz Intézetben rendezendő koncertek kezdési időpontja mindhárom nap 19.45 óra.

A koncertek karmestere, Takács-Nagy Gábor Budapesten született, nyolc éves kora óta hegedül. A Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatójaként 1979-ben első díjat nyert a Hubay Jenő hegedűversenyen, ezután Nathan Milsteinnél tanult. 1975 és 1992 között primáriusa volt a máig nevét viselő világhírű Takács Kvartettnek, olyan legendás művészekkel szerepelt, mint Yehudi Menuhin, Solti György, Gidon Kremer, Jean-Pierre Rampal, Isaac Stern és Msztyiszlav Rosztropovics. 1993-tól tíz éven koncertmesterként rendszeres résztvevője volt a Budapesti Fesztiválzenekar hazai és külföldi koncertjeinek, lemezfelvételeinek. 1996-ban Várjon Dénessel és Szabó Péterrel megalapította a Takács Zongorás Triót. 1996 óta a Genfi Zeneakadémián a vonósnégyes szak professzora, rendszeresen tart mesterkurzusokat. 2001 óta vezényel, amely mára fő tevékenységévé vált. 2007 óta a Verbier Fesztivál Kamarazenekarának zeneigazgatója, 2011 óta a Manchester Camerata zeneigazgatója. A kiváló művész a 2012/2013-as évadtól a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere.