Váltás mobil nézetre
30

Április 15-én tette nyilvánossá a BFZ vezetése a Zenekar 2013/14-es jubileumi szezonjának programját. Bérletek április 17-től válthatóak.

A BFZ a következő 30 évre készül, így szeretné megköszönni a Zenekar tagjainak és a hűséges, nagyszámú közönségnek, hogy a Zenekart 30 év alatt a legmagasabb színvonalra emelték, mégpedig úgy, hogy a folyamatos munka vidám, jó csapatszellemben rengeteg örömet okozott mindenkinek.

A következő évekre a BFZ vezetése azt a célt tűzi ki, hogy új utakat mutatva minden újító szellemű muzsikusnak, megteremtse a jövő zenekarát.

A legújabb kezdeményezések között első helyen egy szeptemberben induló fesztivál áll. Az eddigi nyolc Mahler Ünnep sikerén felbuzdulva Fischer Iván vezetésével és a Művészetek Palotájával együttműködve Bridging Europe-Európai Hidak címmel fesztiválsorozat indul, amely idén Csehországot, illetve a cseh kultúrát helyezi a fókuszba.

„Európai Hidak fesztiválunk alkalmából minden évben egy-egy európai ország kultúráját mutatjuk be Budapesten. Ez a Duna fölött átívelő hídjairól híres város méltó színtere lesz e fesztiválnak: olyan európaiak találkozásának, akik kíváncsiak más európaiak kultúrájára.”

Fischer Iván

A szeptember 11-én kezdődő ünnepi koncertsorozat főszereplője Antonín Dvořák, 2014-ben emlékezünk meg halálának 110 évfordulójáról. Dvořák zenéje mintegy keretbe foglalja a 2013/14-es szezont, hiszen vele indul és vele fejeződik be a szeptembertől májusig tartó magyarországi koncert évad.

A jubileumi szezon igazi sztárparádénak ígérkezik, hiszen a világ leghíresebb zongoristái, hegedűművészei és karmesterei lépnek fel a Fesztiválzenekarral. Kiemelkedőnek ígérkezik a négy világhírű zongoraművész fellépése: Garrick Ohlsson, Maria João Pires, Martha Argerich, valamint Alexander Toradze. Ahogyan a szintén világhírű hegedűművészek, Leonidas Kavakos és Pinchas Zuckerman jövetele is biztos sikert garantál, annál inkább, mivel mindketten kettős minőségükben, szólistaként és karmesterként is színpadra állnak a következő szezonban. Az évad további vendégkarmesterei Dmitrij Kitajenko, Jos Van Immerseel, mint ahogyan Heinz Holliger is a nemzetközi zenei világ kiemelkedő művészei.

A jubileumi évadnak különös csillogást kölcsönöznek az új helyszínek is, mint a gyönyörűen felújított Liszt Ferenc Zeneakadémia, valamint a nemrég megnyílt kiváló koncertközpont, a Budapest Music Center. A nagyzenekari hangversenyeket továbbra is stratégiai partnerénél, a Művészetek Palotájában tartja a Zenekar, de koncertezik az Olasz Kultúrintézetben, a Millenárison, a BFZ Székházában és a Budapest Kongresszusi Központban is.

Az évad egyik legkülönlegesebb eseményének ígérkezik a zeneigazgató, Fischer Iván szerzői estje. A tavaly Bruges-ben tartott sikeres koncert után első alkalommal hallhatja a magyar közönség a karmester és zeneszerző saját kompozícióit.

A Fesztiválzenekar április 17-én kezdi meg bérleteinek árusítását. A közönség 6 féle bérlet közül választhat. A különböző bérlet típusok kialakítása által mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb koncerteket. Fontos szempont volt a Zenekar vezetése számára, hogy megtartsák a tavalyi árakat. A Kakaóbérlet mellett idéntől már a diákok számára is külön bérletet kínál a Zenekar, amely rendkívül kedvező 6000 forintos áron négy darab szabadon összeállítható koncertet tartalmaz.

Dvořák zenéjét nem csak az itthoni, de a külföldi közönség is hallhatja majd a Fesztiválzenekar interpretációjában. Dortmundban, Bruges-ben, Frankfurtban és New Yorkban is felcsendülnek a Szláv táncok, a zongoraverseny, a 8. és 9. szimfónia, valamint a Rusalka. A Zenekar Mozart Varázsfuvolájával részt vesz a New York-i „Mostly Mozart” fesztiválon, ahol már több alkalommal nagy sikert aratott. Turnézik Párizsban, valamint Svájc, Németország, Hollandia és Belgium nagy városaiban és a tíz napos kínai turné során bemutatkozik többek között Hongkongban, Pekingben és Shanghaiban.

A BFZ régóta nagy súlyt fektet a gyermekek és fiatalok zenei nevelésére. A jubileumi évadban tovább bővül az ifjúsági programok száma. A BFZ a fiatalokért mára már jól csengő márkanév, amely többek között a Kakaókoncerteket, az új Hangszerkóstolókat, a próbalátogatásokat, a „BFZ bekopog!” című programot és a Midnight Musicot is tartalmazza. 2013 szeptemberében az Európai Hidak fesztiválon Hans Krása Brundibár című gyermekoperája kerül bemutatásra, amelyet ezután több iskolába is elvisz az együttes. Éppen most zárult le a középiskolások számára kiírt és rendkívül sikeres filmpályázat, a „Lásd, amit hallasz!”, amelynek a nyertesét április 19-én ismerhetik meg. Fischer Iván és a Zenekar a következő szezonban is szeretettel várja a zenére és kakaóra éhes fiatalokat!

A Budapesti Fesztiválzenekar rendkívül hálás a támogatóinak, mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Budapest Főváros Önkormányzatának, valamint szponzorainak, mecénásainak, akik nélkül nem érhette volna el azt a színvonalat, amellyel a világ legjobb zenekarai között tartják ma számon.

“Hogy őszinte legyek, azt hiszem, nem tudnék kettőnél vagy háromnál több olyan zenekart felsorolni, amelyekről kezdettől fogva láthattam, mit értek el. Ezek között a legkülönlegesebb a Budapesti Fesztiválzenekar. Ennek a zenekarnak hihetetlenül karakteres egyénisége és összetéveszthetetlen hangja van. Az ember azonnal felismeri ezt a különösen dús és telt hangzást, amely mindeközben finom és érzékeny tud maradni.”

Jonathan Mills, igazgató, Edinburghi Fesztivál

A nagy „varázslatot”, a Budapesti Fesztiválzenekart, amely harminc év megfeszített munkájának eredményeként mára világhírűvé vált, december 26-án születésnapi koncerttel ünnepeljük a Budapest Kongresszusi Központban.