Váltás mobil nézetre
Vasárnapi kamarazene

Vasárnapi kamarazene

A zenészek kreativitását fejlesztő, személyes ambícióikat bátorító, és azoknak megfelelő műsorokat hall a zenekar Selmeci utcai próbatermében a vasárnapi kamarazenei koncertsorozat közönsége. A műsort a zenekar tagjai maguk állítják össze, a darabokat ők maguk keresik ki, szerkesztik műsorrá és adják elő. A sorozat hangversenyeinek a Budapesti Fesztiválzenekar óbudai próbaterme ad otthont.

“Képzelje el, hogy a fuvola lassabb, mint a brácsa. Ilyenkor mondhatjuk azt is, hogy „a brácsák szíveskedjenek lassabban”, vagy „fuvola gyorsabban, kérem”. Ez az unalmas munkamódszer. Ám ha azt mondom a brácsáknak: „Itt tessék a fuvolára koncentrálni”, akkor bekapcsolom a saját kreativitásukat, és maguktól észreveszik, hogy valami túl lassú vagy túl gyors. Hiszen amikor valaki egy hangszert tanul, a kreativitása fejlődik, s neki saját érdeklődési területeket kell kifejlesztenie, minden iránt kell érdeklődnie. S utána bekerülnek egy szimfonikus zenekar kikötőjébe, s hirtelen nagyon kevés kreativitást várnak tőlük.

Nem kell gondolkodniuk, nem kell műsorokat kitalálniuk, a személyiségüket fejleszteniük – senkit nem érdekelnek az ötleteik.
A kreatív képzés és a nem kreatív munkavégzés kettőssége zsákutca, erről újra el kellene gondolkodni. Fel kell használni a zenészek kreativitását, a hivatalnokjellegű zenélés megöli a zenét. – mondta Fischer Iván, a Fesztiválzenekar vezetője egy német újságírónak adott interjújában.

A zenészek kreativitását fejlesztő, személyes ambícióikat bátorító, és azoknak megfelelő műsorokat hall a zenekar Selmeci utcai próbatermében a vasárnapi kamarazenei koncertsorozat közönsége. A műsort a zenekar tagjai maguk állítják össze, a darabokat ők maguk keresik ki, szerkesztik műsorrá és adják elő. A házimuzsikálás hangulatát felidéző, rendkívüli színvonalú délutánokon a zenekar művészeinek játékából megértjük, mitől ilyen a Fesztiválzenekar: nem hivatalnok-lelkületű, frusztrált zenészek munkahelye, hanem ragyogó képességű, kreatív muzsikusok alkotóműhelye.

A sorozat koncertjei