Váltás mobil nézetre
Mahler Napok – Ünnepnapok

Mahler Napok – Ünnepnapok

Mahler Napok

„Még diák voltam, amikor hallottam Leonard Bernsteint Mahlert vezényelni Bécsben. Teljesen lenyűgözött, milyen zseniális volt az a zene. Mahlernek hihetetlen fantáziája volt. […] Nyaranta teljes visszavonultságban élt. Egy apró kis házban komponált, ahova korán reggel kiment, és ott töltötte az egész napot. Igen elszántan mindent úgy rendezett, hogy ne találkozzon élő emberrel komponálás közben. Ilyen körülmények között születtek a legnagyobb mesterművei” – meséli Fischer Iván, akinek különleges a kapcsolata Mahler zenéjével.
Ezt a kritika is elismeri: az V. szimfónia felvételéért a zenekar két nemzetközi díjat is elnyert nyáron. Október 3-4-5-én a Mahler Ünnep tradícióját folytatva, a Mahler Napok keretében a IV. szimfónia csendül majd fel az Egy vándorlegény dalaival együtt. A Mahler-program Richard Strauss Négy utolsó énekével egészül ki. Szólistaként a svéd szopránt, Miah Perssont hallhatjuk, aki korábban már többször dolgozott együtt a Fesztiválzenekarral.

Előadás

2014. október 5-én 14 óra 30 perckor a Művészetek Palotája Zászlóterében Norman Lebrecht brit író és zenekritikus ad elő Gustav Mahler munkásságáról. A zeneszerző életében művei csak kisebb, helyi sikereket arattak, halála után azonban ellenkező végletbe csapó Mahler-kultusz támadt. Miért váltott ki az osztrák karmester-zeneszerző ellenérzéseket a XIX. században, és miért lett elfogadott és elismert a XX.-ban?
Ezt a kettősséget boncolgatja Norman Lebrecht, akinek eddig 12 zenével kapcsolatos könyve jelent meg 17 nyelven, az utolsó Miért Mahler? címmel. A brit író Slipped Disc című kulturális-zenei blogja a legolvasottabb kulturális blog a világon, havonta több mint egymillió ember olvassa. Szakértelme és véleménye mértékadó.

Az előadás angol nyelvű, magyar nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítunk.
A részvétel ingyenes.

Kapcsolódó videók


A sorozat koncertjei

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!