Váltás mobil nézetre
Kurtág & Kurtág

Kurtág & Kurtág

„Kurtág György, akivel sokat dolgoztam együtt, képes eltölteni akár három órát is egyetlen ütemmel. Nekem ez nagyon tetszik. Szerintem az egész világ jobb hely lenne, ha több ilyen mentalitású ember élne benne, és kevesebb tere lenne a felszínes televíziónak, számítógépnek és az internetnek” – véli Jörg Widmann világhírű német klarinétművész, zeneszerző.

A kétszeres Kossuth-díjas Kurtág György és fia, ifj. Kurtág György lesz az egyik főszereplője a Budapesti Fesztiválzenekar február végi koncertjének, ahol közös művük, az eredetileg elektronikus hibrid vonósnégyesre és szintetizátorra írt Párbeszéd is elhangzik két klasszikus művel körbevéve. A mű eredeti verzióját először Kurtág György 80. születésnapján lehetett hallani Magyarországon, most is az ifjabbik Kurtágot láthatjuk játszani a szintetizátoron, a zenekarral beszélgetve.

Apa és fia közös alkotásából Olivier Cuendet svájci karmester készített zenekari változatot Takács-Nagy Gábornak, melyet ebben a formában, teljes egészében még soha nem lehetett hallani.

Cuendet így ír Kurtág művészetéről: „Számomra Kurtág zenéje a nagy szintézis. Kurtág olyan, mint Bach, aki zenéjében egykor megteremtette a diatonikus és kromatikus szintézisét. Kurtág abban van segítségünkre, hogy megtanuljunk régi dolgokat újra felfedezni. Nagyon komplex dolgokat képes roppant egyszerű eszközökkel elmondani.”

Az eredeti mű érdekessége, hogy lévén párbeszéd, az évek során előadásról előadásra változott, improvizációval gazdagodott. Ifj. Kurtág György szerint ma már nincs egyetlen közös hangja sem az első koncerten elhangzottakkal, befejezni pedig talán sosem fogják. Keretet és befejezettséget ennek a családi vállalkozásnak a zenekari változat ad. Még izgalmasabbá teszi ennek a különös apa-fiú beszélgetésnek a hallgatását, hogy a kortárs darab két klasszikus mű között, Felix Mendelssohn Szélcsend és szerencsés hajózás és Robert Schumann IV. szimfóniája között, zenetörténeti keretben hangzik el.

A sorozat koncertjei

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!