Az egyik titkos csodafegyver, ami a Budapesti Fesztiválzenekart a világ élvonalába repítette, hogy a muzsikusoknak rengeteg lehetőségük adódik kisebb kamaraformációkban zenélni. Az ehhez szükséges finom egymásra hangoltságot és intenzív figyelmet, az azonnali választ a legapróbb rezdülésekre a nagyzenekari koncerteken is megőrzik, és nem mindennapi egységet teremtenek általa.

Miért van erre szükség? “Képzelje el, hogy a fuvola lassabb, mint a brácsa. Ilyenkor mondhatjuk azt is, hogy „a brácsák szíveskedjenek lassabban”, vagy „fuvola gyorsabban, kérem”. Ez az unalmas munkamódszer. Ám ha azt mondom a brácsáknak: „Itt tessék a fuvolára koncentrálni”, akkor bekapcsolom a saját kreativitásukat, és maguktól észreveszik, hogy valami túl lassú vagy túl gyors. Amikor valaki hangszeren tanul, fejlődik a kreativitása, és saját érdeklődési területeket kell kifejlesztenie, minden iránt érdeklődnie kell. Utána bekerül egy szimfonikus zenekarba, s hirtelen nagyon kevés kreativitást várnak tőle. Nem kell gondolkodnia, nem kell műsorokat kitalálnia, a személyiségét fejlesztenie – senkit nem érdekelnek az ötletei. A kreatív képzés és a nem kreatív munkavégzés kettőssége zsákutca. Fel kell használni a zenészek kreativitását, a hivatalnokjellegű zenélés megöli a zenét” – vallja Fischer Iván, aki a Fesztiválzenekart ennek megfelelően működteti.

A kamarazenélés alapja tehát a pezsgő és kreatív műhelymunka, amely a zenészek személyes ambícióit is bátorítja, és fejleszti. A házimuzsikálás hangulatát felidéző, rendkívüli színvonalú Vasárnapi Kamarazene sorozat több évtizedes múltra tekint vissza. Ennek teljes zenei anyaga és koncepciója a muzsikusok kezében van, így sokkal nagyobb az egyéni felelősség: felkutatják a darabokat, műsorrá szerkesztik őket és előadják. A sorozat otthona a zenekar óbudai próbaterme: itt születnek a grandiózus szimfóniák, innen indulnak a muzsikusok a világ legtávolabbi pontjaira turnézni, itt ismertetjük meg a klasszikus zenét a legfiatalabbakkal a Kakaókoncerteken, így a miliő is közelebb viszi a közönséget a BFZ-titokhoz és ahhoz a csomóponthoz, ahol minden zenei folyamat elindul.

A 2016–17-es évad egy újdonságot is tartogat a kamarazene szerelmeseinek. A Vissza a természethez című sorozatot ugyancsak a zenekar próbatermében szervezzük meg. Ezeken a koncerteken muzsikusaink korhű hangszereken szólaltatják meg Bach, Vivaldi, Telemann, Brahms és Mozart műveit. Így kerülhet a színpadra a Graf zongora, a viola da gamba a natúrkürt vagy a lant.

Kattintson ide a teljes tartalomhoz

A sorozat koncertjei

2017. április 9., 17:00
Vasárnapi kamarazene
2017. május 28., 17:00
Vasárnapi kamarazene
Váltás normál nézetre