Váltás mobil nézetre
BFZ@Stiller Ákos

Egy teljes hét franciás hangulatban, egy maratoni nap Johannes Brahms dallamaival, a legendás Richard Goode Beethoven-interpretációi, orosz esték Dmitrij Kitajenkóval, Midori Seiler mámorító barokk muzsikája és Leonidas Kavakos virtuóz hegedűjátéka – csak néhány érv amellett, miért érdemes a 2016–17-es évadban is részt venni a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein. Bérletek március 18-tól vásárolhatók.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a 2016–17-es évadot is a Müpával közös szervezésű Bridging Europe – Európai Hidak fesztivállal indítja szeptemberben, melynek középpontjában ezúttal a francia kultúra áll. Mi mindent találunk ebben a gazdag birodalomban a Piaf-sanzonokon és Amélie kalandjain túl? A Fischer Iván által összeállított programnak köszönhetően eljutunk a Montmartre bohém művészvilágába, az impresszionista Debussy és Ravel mellett találkozunk egy érzékeny, szeretetreméltó különccel, Erik Satie-val, és a 20. század második felébe is elkirándulunk Henri Dutilleux kedvéért, akinek a centenáriumát 2016 januárjában ünnepelte a zenei világ. A programsorozat keretében a jól megszokott nagyzenekari, barokk és kortárs hangversenyeken kívül a könnyedebb világzenei és jazzkoncertek hangulatába is belekóstolhat a közönség.

Új sorozatok

A BFZ a következő szezonban két új sorozatot is indít. Az egyik a FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) elnevezésű koncertfüzér, ahol három, a zenekarhoz közel álló, fiatal karmestertehetség kap lehetőséget a bemutatkozásra. Ahogy Fischer Iván a program lényegét megfogalmazta: „Fel szeretnénk építeni a jövő előadógenerációját, és ehhez természetesen a pályakezdő karmesterek is hozzátartoznak. Élénken emlékszem, milyen volt, amikor engem dobtak hasonlóan mély vízbe néhány évtizeddel ezelőtt. Nagyon sokat segített, hogy barátságos, segítő szempárokat láttam a nézőtéren. Kérem, mosolyogjanak kicsit az új fiatalokra.” A három bemutatkozó karmester Dubóczky Gergely és az ausztrál Vladimir Fanshil, akik évek óta dolgoznak Fischer Iván mellett asszisztenskarmesterként, illetve a francia Victor Aviat, akit elsősorban oboaművészként ismerhet a BFZ közönsége.

A másik újdonság a Vissza a természethez című kamarazenei sorozat a zenekar próbatermében, melynek keretében muzsikusaink korhű hangszereken szólaltatják meg Bach, Vivaldi, Telemann, Brahms és Mozart műveit. Így kerülhet a színpadra többek között egy Graf zongora is.

A Fesztiválzenekar barokk együttese többször is fellép az évad során: a japán-bajor származású hegedűművész Midori Seiler, a régi zene valódi kiválósága kétszer látogat el hozzánk, egy olasz és egy német műsorral, Hervé Niquet pedig egy francia barokk programot játszik muzsikusainkkal művészeti vezetőként és koncertmesterként.

Nagyzenekari koncertek

Nagyzenekari koncertjeinken találkozhatnak Sosztakovics, Muszorgszkij, Csajkovszkij, Beethoven, Liszt, Bartók, Mahler, Strauss, Wagner, Vivaldi és Berlioz dallamaival is. Műveiket olyan világklasszisok interpretációban hallhatják, mint az orosz programmal visszatérő Dmitrij Kitajenko, a 73 éves Beethoven-specialista Richard Goode, a legendás görög hegedűművész, Leonidas Kavakos, az észt zene nagykövete, Paavo Järvi, a Kossuth-díjas cimbalomművész, Ökrös Oszkár, vagy a tavaly meggyőző francia műsorral debütáló fiatal karmestertehetség, Robin Ticciati.

Budapestre érkezik emellett Ilan Volkov, aki misszióként tekint a feledésbe merülő zeneszerzők műveinek újjáélesztésére, a horvát Radovan Vlatković, aki a világ egyik legkülönlegesebb kürtművésze, a szintén horvát fiatal zongoraművész, Dejan Lazić, aki korábban a londoni Promson is muzsikált már a BFZ-vel, és Budapesten is igen pozitív meglepetést okozott Schiff András beugrójaként, az egyedi hangú francia csellóművész, Sonia Wieder-Atherton, és a szintén visszatérő norvég csellista, Truls Mørk.

Fischer Iván az új évadban Ravelt, Debussyt, Dutilleux-t, Bartókot, Schubertet, Beethovent, Mendelssohnt, Mahlert, Lisztet és Strausst vezényel majd, a Titokkoncertek helyett azonban ezúttal karácsonyi koncerteket szervezünk Takács-Nagy Gábor vezényletével a Zeneakadémián.

A maraton főhőse Johannes Brahms lesz, tehát a páros kitérő (Mendelssohn-Schumann) után jövőre ismét egyetlen zeneszerző műveit játssza a Müpával közösen szervezett napon a magyarországi klasszikus zene krémje.

A zenekarra a következő szezonban is mozgalmas turnéidőszak vár, melyből kiemelkedik a San Sebastian-i Fesztivál, ahol rezidens zenekarként lép fel a BFZ, egy távol-keleti turné Kínában és Koreában, valamint egy nagy amerikai út New York-i, chicagói és bostoni hangversenyekkel.

A koncertjeinkkel, közösségi tevékenységünkkel és a zenekar misszióival kapcsolatos információk megújult honlapunkon még áttekinthetőbb formában lesznek elérhetőek.

A bérletárusítást március 18-án (pénteken) indítjuk.