Váltás mobil nézetre

Az Amerikai Magyar Alapítvány 1961 óta a George Washington díjjal ismeri el azokat a kiemelkedő alkotókat, akik az emberek, illetve a nemzetek közötti megértéshez, párbeszédhez számottevően hozzájárultak. 2013. augusztus 13-án többek között Bartók Béla, Doráti Antal, illetve Yehudi Menuhin után a világ tíz legjobb zenekara közé választott Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója kapják a George Washington díjat. A zenekar új Bridging Europe-Európai hidak fesztiváljának célja éppen az, hogy a kultúráján keresztül egy-egy európai országot bemutasson a hazai közönség számára.

Az Amerikai Magyar Alapítvány George Washington díjában azon személyek részesülnek, akik az emberi tudáshoz, így a művészetekhez, a kereskedelemhez, az iparhoz, a tudományokhoz és az emberek, illetve a nemzetek közötti megértéshez számottevően hozzájárultak. Az Alapítvány 1961 óta a zeneművészet terén Bartók Bélát, Doráti Antalt, Eggerth Mártát, George Jellineket, Yehudi Menuhint, Fritz Reinert, Scholz Jánost, Serly Tibort, Starker Jánost és Szigeti Józsefet tüntette ki.

A George Washington díj 51. díjátadójára augusztus 13-án a Budapesti Fesztiválzenekar Mozart Figaro házassága című előadásának New York-i bemutatója után kerül sor.

A Budapesti Fesztiválzenekar 2013-ban ünnepli harmincadik születésnapját. Fischer Iván és a Fesztiválzenekar közötti, ma már világhírű partneri kapcsolat a komolyzene utóbbi három évtizedének egyik legnagyobb sikertörténete.

A zenekar – amelyet a kritikusok a világ legjobb 10 komolyzenei együttese közé választottak – a Művészetek Palotájával együttműködve éppen a most megkapott George Washington díj szellemében egy új fesztivál­sorozattal bővíti repertoárját. A szeptember 11. és 19. között megrendezésre kerülő rendezvénysorozat célja az, hogy a kultúráján keresztül egy-egy európai országot mutasson be a hazai közönség számára. Az idén a cseh kultúrára fókuszáló kezdeményezés jelentősége azonban túlmutat Magyarország határain: az esemény fővédnöke Herman Van Rompuy, az Európai Bizottság elnöke.