Váltás mobil nézetre
Ivan_hdr-1

Fischer Iván világhírű magyar karmestert, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatóját a brit Királyi Zeneakadémia (Royal Academy of Music) tiszteletbeli tagjává választották. A mindössze 300 fős elit klub tagja volt korábban Mendelssohn, Liszt és Sztravinszkij, jelenleg pedig többek között Nicolas Harnoncourt, Sir Elton John, Claudio Abbado, Placido Domingo és Sir Paul McCartney is.

2013. június 28-án Londonban Fischer Ivánt, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatóját ünnepélyes keretek között a brit Királyi Zeneakadémia (Royal Academy of Music) tiszteletbeli tagjává választották. A kitüntető címet Gloucester hercegnője adta át a világ egyik legjobb zenekarát immár harminc éve vezető karmesternek.

A brit Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagjainak száma mindössze 300 fő. Tiszteletbeli tag volt korábban Liszt, Mendelssohn, Sztravinszkij és Pablo Casals. Fischer Iván mellett jelenleg Nicolas Harnoncourt, Sir Elton John, Claudio Abbado, Placido Domingo, Sir Paul McCartney, Cecilia Bartoli, Schiff András illetve a következő évadban a Budapesti Fesztiválzenekar vendégeként fellépő Martha Argerich és Pinchas Zukerman tagjai a világ zenei nagyságait tömörítő közösségnek.

Fischer Iván a budapesti zongora-, hegedű- és csellótanulmányok után a Bécsi Zeneakadémián tanult, Hans Swarovsky karmesterosztályában. Az 1983-ban történt alapítás óta a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója. A BFZ és Fischer Iván közötti, ma már világhírű partneri kapcsolat a komolyzene utóbbi három évtizedének egyik legnagyobb sikertörténete. Fischer Ivánt külföldi koncertturnéi, a Philips és a Channel Classics kiadók gondozásában megjelent lemezei révén a világ legújítóbb és leginspirálóbb zenekarvezetői között tartják számon.

Vendégkarmesterként Fischer Iván a világ legrangosabb zenekaraival dolgozik. Több mint tíz alkalommal vezényelte a Berlini Filharmonikusokat, évente két hetet tölt a Concertgebouw Zenekarral, dolgozik a nagy amerikai zenekarokkal, így a New York-i Filharmonikusokkal és a Clevelandi Zenekarral. Korábban zeneigazgatója volt a Kent Operának és a Lyoni Nemzeti Operának, vezető karmestere a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekarnak. Lemezfelvételeit számos rangos nemzetközi díjjal tüntették ki.

Az utóbbi években zeneszerzőként is aktív, műveit előadták az USA-ban, Hollandiában, Magyarországon, Németországban és Ausztriában. Rendezőként sikeres operaprodukciók fűződnek a nevéhez.

Fischer Ivánról bővebben

Fotógaléria