Váltás mobil nézetre
1838

Az Év Művésze díjra jelölte a brit Gramophone magazin Fischer Ivánt. Az impozáns tízes listán a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója az egyetlen magyar jelölt.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója is felkerült a Gramophone magazin tízes listájára, amelyen a zenei élet azon szereplői sorakoznak fel, akik a legkomolyabb sikereket érték el az elmúlt egy évben.

A magazin a Fischer Ivánról szóló ismertetőjében azt írja: „Fischer Iván neve egyet jelent a Budapesti Fesztiválzenekarral, melynek egyik alapítója volt 1983-ban. Emellett a berlini Konzerthaus zeneigazgatója és a Konzerthausorchester vezető karmestere. A Fesztiválzenekar és Fischer Iván Mahler lemezei rendszerint nagyon lelkes kritikákat kapnak, kiemelve a karmester fantáziadús és friss zenei látásmódját. A Gramophone szerint a Fesztiválzenekar legutóbbi felvétele, Mahler IX. szimfóniája egyenesen pompásan, fenségesen szól.

A zenekar hangfelvételei korábban két alkalommal is elnyerték a klasszikus zene „Oscarját”, a Gramophone-díjat. 1998-ban Bartók Béla A csodálatos mandarinjáért, 2007-ben pedig Mahler II. szimfóniájának felvételéért kapták meg ezt a rangos elismerést. 2009-ben a Fesztiválzenekar volt az egyetlen szimfonikus zenekar, amelyet két kategóriában is jelölték a díjra.

Fischer Iván mellett a listára két másik karmester, Edward Gardner és Paavo Järvi kerültek fel. A jelöltek teljes listája elérhető a linken.

Az, hogy ki lesz az Év Művésze, az olvasók szavazatai alapján dől el. Szavazni július 31-ig lehet a Gramophone honlapján, a győztes nevét pedig a szeptember 17-én hozzák nyilvánosságra.