Váltás mobil nézetre
Mahdi_Kousay

Kultúra-zene

Budapest, 2014. április 4., péntek (MTI) – Meghirdette a 2014/15-ös évadjának programját a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). Fischer Iván zeneigazgató, karmester az együttes pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: úgy érzi, hogy zenekara szárnyal, zeneileg a csúcson van.

Fischer Iván az Andrássy úti lakásszínházában (gyerekkori otthonában) tartott beszélgetésen hozzátette: annak ellenére, hogy nagyon sokat turnéznak a következő szezonban is, a legfontosabb számukra a hazai koncertsorozat és az itthoni törzsközönségük szolgálata.

Elhangzott: a jövő szezon egyik kiemelkedő produkciója Fischer Iván rendezésében és dirigálásával Mozart A varázsfuvola című operájának bemutatója lesz a Művészetek Palotájában.

Az évad a Művészetek Palotájával közösen rendezett Európai hidak című fesztivállal nyit, amely idén a német zenekultúrára koncentrál. Johannes Brahms muzsikája ezen kívül is hangsúlyt kap: az évad során mind a négy szimfóniáját műsorra tűzik. Télen a zenekar előadja Messiaen nagyszabású, csaknem másfél órás, Turangalila című szimfóniáját, karácsonykor pedig – közkívánatra – ismét Titokkoncertjén várja az érdeklődőket.

A 2015-ös év két jelentős programmal nyit: a hagyományos egésznapos zenei maratonon ezúttal Sztravinszkij műveiből válogatnak a Művészetek Palotájában, és ekkoriban mutatják be A varázsfuvolát is.

A BFZ hazai fellépései mellett az új évadban is vendége lesz a világ vezető hangversenytermeinek: fellépnek Londonban, Párizsban, New Yorkban, San Franciscóban, de megfordulnak majd Dél-Amerikában – Uruguay, Brazília, Argentína -, és most első alkalommal Abu-Dzabiban is turnéznak.

Stefan Englert, a BFZ igazgatója elmondta: a zenekar bázisát elsősorban Budapest jelenti, a következő évadban több mint 70 koncertet adnak a fővárosban, elsősorban a Művészetek Palotájában és a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

A zenekar igazgatója egészségesnek, stabilnak nevezte az együttes anyagi helyzetét. A kormány hasonlóan jelentős összeggel támogatja tevékenységüket, mint az előző szezonban, és Budapest is többé-kevésbé fenntartotta az előző évi támogatást. Ugyancsak jelentős bevételük származik szponzor cégektől és támogatói klubjuktól – tette hozzá.

Erdődy Orsolya, a BFZ igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a zenekar a következő szezonban is folytatja zenei nevelési programjait. “A legkisebbeknek szóló kakaókoncertektől kezdve a 18-35 éves korosztályt megcélzó éjszakai koncertekig számos programunk lesz ezen a téren” – magyarázta.

Erdődy Orsolya hangsúlyozta: a zenekar szeretne minél inkább kiszakadni a hagyományos koncerttermi közegből, és “elmenni oda, ahol a fiatalok, illetve a nehéz körülmények között élők vannak”. Ennek keretében iskolákba látogatnak el, és folytatják A BFZ bekopog! című vidéki koncertjeiket és mesterkurzusaikat is. Felidézte, hogy a zenekar nemrég a pécsi fiatalkorúak börtönében lépett fel.

A BFZ igazgatóhelyettese elmondta: továbbra is kaphatók a 9-10 előadásra szóló nagybérleteik, de rövidebb, tematikus – barokk, bécsi klasszika – bérleteket, valamint rugalmas, olcsó diákbérleteket is kínálnak. A kakaókoncertekre kedvezményes családi bérleteket alakítottak ki – mondta, hozzátéve: tervezik, hogy autistáknak is adnak majd ilyen koncerteket.

Újságírói kérdésre Stefan Englert beszámolt arról, hogy a Mezzo tévécsatorna és a BFZ között hamarosan stratégiai együttműködés jöhet létre; a Concertgebouw zenekara és a Londoni Szimfonikus Zenekar után a magyar együttes lehet a harmadik ilyen zenekar.

Ugyancsak kérdésre válaszolva, Fischer Iván elmondta: Vörös tehén című operáját a hazai közönség legközelebb a Vígszínházban láthatja júniusban két alkalommal. A mű közvetlenül ezután Berlinbe utazik, ahol négy előadást terveznek – tette hozzá.

A BFZ 2014/15-ös koncertprogramja péntektől elérhető a zenekar honlapján (http://www.bfz.hu/), a bérletek április 10-től vásárolhatók meg.