Váltás mobil nézetre
A Budapesti Fesztiválzenekar a Festival Hallban

Ismét meghirdeti a fiataloknak szóló filmpályázatát a Budapesti Fesztiválzenekar – derült ki az együttes sajtótájékoztatóján. A zenekar igazgatója és helyettese beszámolt az elmúlt hetek eseményeiről, illetve a közeljövő terveiről, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a zenekar nyitja meg jövő tavasszal Rómában az olasz–magyar kulturális évadot.

Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatóhelyettese az elmúlt hetek eseményeit felidézve elmondta: a szeptemberben tartott budapesti Mahler-ünnepen játszott gyermekoperával, Benjamin Britten brit zeneszerző Noé bárkája című előadásával az ősszel már több iskolában is felléptek a fővárosban és vidéken, jövő februárban pedig újabb öt helyen játsszák majd el. Hozzátette, fontos missziónak tartják az ifjúság zenei nevelését, így folyamatosan terveznek hasonló programokat, emellett nagy siker a fiatal felnőttek között a Millenárison rendszeresen megtartott késő esti koncertsorozat is.

Az igazgatóhelyettes bejelentette továbbá, hogy ismét meghirdetik ifjúsági filmpályázatukat: ezúttal 12–18 évesekből álló, öttagú csapatok jelentkezését várják. A feladat egy rövidfilm készítése Johann Sebastian Bach IV. Brandenburgi versenyére. A zsűri elnöke Török Ferenc filmrendező lesz, a nyertes művet a zenekar jövő tavaszi budapesti koncertjén vetítik majd le. S tavalyhoz hasonlóan a győztes csapat az idén is elkísérheti a zenekart az egyik turnéjára, amelyről szintén filmet forgathatnak.

Stefan Englert igazgató beszámolt az együttes új Mahler-CD-jéről és arról, hogy az idén „karácsonyi ajándékként” különleges csomagot kínálnak az érdeklődőknek: a zenekar sorozatai közül választhatnak öt koncertet, de csak négyet kell kifizetniük. Emlékeztetett arra is, hogy a Fesztiválzenekart kérte fel a Külügyminisztérium arra, hogy 2013. május 18-án nyissa meg koncertjével Rómában az olasz–magyar kulturális évadot. Kérdésre válaszolva az együttes finanszírozásáról Englert úgy tájékoztatott, hogy nehezen indult az esztendő, az év közbeni rendkívüli kormányzati segítségnyújtás után úgy tűnik, nagyjából a tavalyihoz hasonlóan alakulnak a támogatások.

Hangsúlyozta, a fővárostól ígéretet kaptak, hogy a jövő évi önkormányzati támogatás is megfelelő szintű lesz majd. A közeljövő hangversenyeiről beszélve kiemelte a most hét végi, Richard Goode és Louis Langrée közreműködésével a Művészetek Palotájában hallható Schumann–Brahms-koncertet, valamint a december 9-én, 10-én, és 11-én sorra kerülő, Bartók Béla műveiből válogató hangversenyt.

Mint az igazgató elárulta, ezt a programot december 16-án a bécsi Konzerthausban megismétlik.

Zsiray-Rummer Zoltán, magyarhirlap.hu