Váltás mobil nézetre

A koncertről

Joseph Haydn: 1. szimfónia

Hatalmas szimfóniatermésének első darabjait a fiatal Joseph Haydn első munkáltatója, Morzin gróf szolgálatában írta. Jóllehet az egyes sorszámot viselő szimfóniát maga a zeneszerző is a műfajban írott első művének nevezte, nem tudni, valóban az első-e, vagy csak az első ránk maradt darabról van szó, illetve hogy a magasabb sorszámot viselők között nincs-e olyan, amelyet hamarabb komponált. Bizonyos mindazonáltal, hogy a többi korai Haydn-szimfóniához hasonlóan a háromtételes D-dúr szimfónia bemutatójára 1759-ben az unter-lukawitzi (Dolní Lukavice) Morzin-kastélyban került sor.

W. A. Mozart: c-moll zongoraverseny

A c-moll zongoraverseny 1786. április 7-én a Burgtheaterben hangzott el először. A művet Mozart március 24-i dátummal vette fel műjegyzékébe, tehát vadonatúj volt. A Mozart-zongoraversenyek sorában mindössze két moll hangneműt találunk, ami a művek keletkezése óta mindig is nagy érdeklődést váltott ki. Egyes elemzői a c-moll versenymű „tragikus”, sőt „démonikus” vonásairól, „komor kitörésekről” és „a szenvedély, a sötét, tragikus érzelmek kirobbanásáról” írnak.

Beethoven: Német táncok

Beethoven tizenkét német tánca és tizenkét menüettje a bécsi Redoutensaalban 1785 novemberében, a képzőművészek nyugdíjegyesülete, illetve a művészárvák és -özvegyek számára rendezett jótékonysági bál alkalmából íródott. A két sorozat népszerűsége azóta is tart: a Német táncok a „könnyűzeneszerző” Beethoven sokat játszott művei közé tartoznak.

W. A. Mozart: B-dúr szimfónia

Az 1779-ben, Salzburgban komponált szimfónia eredetileg háromtételes volt, akárcsak a vele egy időben keletkezett G-dúr és C-dúr szimfónia – nyilván a salzburgi ízlésnek megfelelően. Később – valószínűleg 1782-ben, Bécsben – írta hozzá Mozart a Menüettet. A mű, 1785-ben nyomtatásban is megjelent, mint az Op.VII-es sorozat második darabja.


Részletes program

Joseph Haydn: 1. (D-dúr) szimfónia
Wolfgang Amadeus Mozart: c-moll zongoraverseny, K.491
Ludwig van Beethoven: Német táncok
Wolfgang Amadeus Mozart: 33. (B-dúr) szimfónia, K.319

karmester

Takács-Nagy Gábor

Közreműködők

Finghin Collins, zongora