Váltás mobil nézetre

A koncertről

Két szimfónia keretezi a Mozart és Haydn műveiből összeállított műsort: egy korai Mozart-szimfóniával kezdődik, és a szimfónia atyjaként ismert Haydn 1788-ban írott művével zárul a koncert.

A csodagyermek Mozart salzburgi szimfóniaszerzői próbálkozásai voltaképpen olasz stílusú „sinfoniák” (Mozart így is nevezte őket!), azaz a barokk operanyitány többtételes formái, amelynek első nagy mestere a nápolyi Alessandro Scarlatti volt. A Mozart-darab befejezésének időpontja 1774. május 5.

A C-dúr zongoraverseny elkészültének dátuma Mozart saját műjegyzéke szerint 1786. december 4. A „Prágai” szimfóniával párhuzamosan írott darab az utolsó annak a tizenkét zongoraversenynek a sorában, amelyet az ünnepelt zongoravirtuóz-komponista 1784 és 1786 között Bécsben saját „akadémiái” számára írt. Jóllehet a C-dúr verseny kitűnő darab, sokáig nem vált olyan népszerűvé, mint Mozart legmutatósabb zongoraversenyei.

Mozart rövid életének utolsó éve, 1791 különösen termékenynek bizonyult. Utolsó operája, az 1791. szeptember 6-án bemutatott La Clemenza di Tito (Titusz kegyelme) II. Lipót császár prágai koronázási ünnepségére íródott. (A varázsfuvola bemutatójára később került ugyan sor, de a Titusz komponálásának idejére javarészt már elkészült.) Mozart opera seriáját a 20. század második felében kezdték újra felfedezni az operaházak és lemezcégek. Mára biztos a helye az operakánonban, a mű nyitánya pedig a szimfonikus zenekarok koncertjeinek is népszerű műsorszáma.

A koncert zárószámaként felcsendülő 90. sorszámú C-dúr szimfóniát Haydn a hat „párizsi” szimfónia (82–87.) sikerét követően d’Ogny gróf megbízásából két másikkal (91–92.) együtt a párizsi Loge Olympique szabadkőműves-páholy számára írta.


Részletes program

Wolfgang Amadeus Mozart: 30. (D-dúr) szimfónia, K. 202
Wolfgang Amadeus Mozart: 25. (C-dúr) zongoraverseny, K. 503
Wolfgang Amadeus Mozart: Titusz kegyelme – nyitány, K.621
Joseph Haydn: 90. (C-dúr) szimfónia, Hob. I:90

karmester

Takács-Nagy Gábor

Közreműködők

Frankl Péter, zongora