Váltás mobil nézetre

A koncertről

Brahms: 2. (B-dúr) zongoraverseny

Brahms két zongoraversenyének megkomponálása között 22 év telt el: a d-mollt 1859-ben, 26 éves korában fejezte be, a B-dúrt 1881-ben, 48 évesen. A B-dúr koncert elkészült partitúráját a komponista elküldte egyik legjobb barátjának, Theodor Billroth híres bécsi sebésznek és szenvedélyes muzsikusnak. Billroth véleménye szerint a második zongoraverseny úgy viszonylik az elsőhöz, mint a férfi az ifjúhoz. Talán maga a szerző is úgy gondolta, hogy a B-dúr versenyművel pályájának egyik magaslatára ért: ez az első (és egyetlen) zongoraműve, amelyet „kedves barátjának és tanárának”, Eduard Marxsennek ajánlott. (Annak idején Marxsen, híres hamburgi tanár, zongoraművész és zeneszerző, felismervén a gyermek Brahms rendkívüli tehetségét, néhány évig ingyen tanította a fiút.) A darabnak magyar vonatkozása is van: bemutatója Budapesten volt 1881. november 9-én, Erkel Sándor vezényletével;a zongoraszólamot maga a szerző játszotta. A d-moll zongoraversennyel szemben a B-dúr azonnal sikert aratott, s Brahms az 1881-82-es koncertszezonban három hónap leforgása alatt még huszonegyszer adta elő Ausztria, Németország és Hollandia számos városában.
A komponista a Billrothnak küldött kísérőlevelében úgy fogalmazott, hogy egy zongoraversenyt küld neki egy scherzóval – nem véletlenül, a mű ugyanis a versenyműveknél szokásos, három tételes szerkezet helyett a négytételes modellt követi, a scherzóval a második helyen.

Brahms: 4. szimfónia

4. szimfóniáját 1884 nyarán kezdte írni Brahms, és 1885-ben fejezte be. „Itt fekszik néhány közjáték, amit együttesen általában szimfóniának neveznek… Egyre csak arra gondolok, milyen szíves-örömest kezdeném nálatok a mű próbáit. Egyúttal azt is remélem, hogy a nagyközönség tetszését elnyeri majd. Bár tartok tőle, hogy túlságosan árad belőle a mi hűvösebb éghajlatunk… mert nálunk bizony nem érnek édessé a cseresznyék, Te nem is kóstolnál belőlük!” – tájékoztatta Brahms barátját, az ősbemutató karmesterét, Hans von Bülow-t a mű elkészültéről. Az 1885. októberi bemutató sikere rácáfolt a szerző aggodalmaira.


Részletes program

Johannes Brahms: 2. zongoraverseny
Johannes Brahms: 4. szimfónia

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Arcadi Volodos, zongora