Váltás mobil nézetre

A koncertről

A Budapesti Fesztiválzenekar pályafutása során először utazik Abu-Dzabiba, az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, ahol a felhalmozott gazdagságból egyre több pénzt fordítanak kultúrára.
A kulturális élet egyik jelentős eseménysorozata az a fesztivál is, amelyet 2004 óta évről-évre megrendeznek, s amelynek kimondott célja Kelet és Nyugat művészetének bemutatása és közelítése.

Az Abu Dhabi Festival keretében a világ legjobb zenekarait, szólistáit és produkcióit hívják meg az Emirates Palace luxusszálloda hangversenytermébe, az Auditoriumba. A hatalmas, külsejében az arab építészet stílushagyományaihoz illeszkedő épületben modern, nagy befogadó képességű koncertterem várja a zenebarátokat.

Három programmal készülünk. Elsőként az egyik legnagyobb mai tenorsztár, a perui származású Juan Diego Flórez áriaestjén játszunk. Flórez mindenekelőtt belcanto szerepekben arat páratlan sikert, ebből ezúttal is ízelítőt ad. Amíg pedig ő a színfalak mögött egy szusszanásnyit pihen, az áriákhoz illő zenekari számokat, nyitányokat és közjátékokat adunk elő.

Második hangversenyünk világhírű szólistája Leif Ove Andsnes. A legnagyobbak között számon tartott norvég pianistával Beethoven Esz-dúr zongoraversenyét játsszuk. A versenymű keretéül pedig olyan szerzőt választottunk, akinek zenéjével ebben az évadban különösen sokat foglalkozunk. Brahms három Magyar tánca csendül fel az este nyitódarabjaként, majd a Beethoven-koncert és a szünet után Brahms 1. szimfóniáját hallhatja a közönség. A harmadik és negyedik est műsorán új produkciónk, Fischer Iván új rendezése, Mozart A varázsfuvola című operája szerepel, nem sokkal a márciusi bemutató után.


Részletes program

Gioacchino Antonio Rossini: Hamupipőke – nyitány
Gioacchino Antonio Rossini: Hamupipőke – Principe più non sei
Gioacchino Antonio Rossini: A sevillai borbély – Ah il più lieto
Gaetano Donizetti: Don Pasquale – nyitány
Gaetano Donizetti: Roberto Devereux – Come uno spirto angelico
Gaetano Donizetti: A kegyencnő – nyitány
Jacques Offenbach: Szép Heléna – Au mont Ida
Jules Massenet: Werther – Pourquoi me reveiller
Ruggero Leoncavallo: Mattinata
Paolo Tosti: L’alba separa
Stefano Donaudy: Vaghissima sembianza
Ernesto De Curtis: Torna a Surriento
Georges Bizet: L’Arlésienne– Farandole
Charles Gounod: Romeó és Júlia – L’Amour
Gaetano Donizetti: Az ezred lánya – nyitány
Gaetano Donizetti: Az ezred lánya – A mes amis

karmester

Takács-Nagy Gábor

Közreműködők

Juan Diego Florez, tenor