Váltás mobil nézetre

A koncertről

A Budapesti Fesztiválzenekar pályafutása során először utazik Abu-Dzabiba, az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, ahol a felhalmozott gazdagságból egyre több pénzt fordítanak kultúrára.
A kulturális élet egyik jelentős eseménysorozata az a fesztivál is, amelyet 2004 óta évről-évre megrendeznek, s amelynek kimondott célja Kelet és Nyugat művészetének bemutatása és közelítése.

Az Abu Dhabi Festival keretében a világ legjobb zenekarait, szólistáit és produkcióit hívják meg az Emirates Palace luxusszálloda hangversenytermébe, az Auditoriumba. A hatalmas, külsejében az arab építészet stílushagyományaihoz illeszkedő épületben modern, nagy befogadó képességű koncertterem várja a zenebarátokat.

Három programmal készülünk. Elsőként az egyik legnagyobb mai tenorsztár, a perui származású Juan Diego Flórez áriaestjén játszunk. Flórez mindenekelőtt belcanto szerepekben arat páratlan sikert, ebből ezúttal is ízelítőt ad. Amíg pedig ő a színfalak mögött egy szusszanásnyit pihen, az áriákhoz illő zenekari számokat, nyitányokat és közjátékokat adunk elő.

Második hangversenyünk világhírű szólistája Leif Ove Andsnes. A legnagyobbak között számon tartott norvég pianistával Beethoven Esz-dúr zongoraversenyét játsszuk. A versenymű keretéül pedig olyan szerzőt választottunk, akinek zenéjével ebben az évadban különösen sokat foglalkozunk. Brahms három Magyar tánca csendül fel az este nyitódarabjaként, majd a Beethoven-koncert és a szünet után Brahms 1. szimfóniáját hallhatja a közönség. A harmadik est műsorán új produkciónk, Fischer Iván új rendezése, Mozart A varázsfuvola című operája szerepel, nem sokkal a márciusi bemutató után.

Színlap:

Librettó: Emanuel Schikaneder
Magyar dialógusok: Halasi Zoltán

Sarastro: Andreas Bauer
Pamina, a lánya:Nuria Rial
Tamino, japán herceg: Stanislas de Barbeyrac
Papageno, madarász: Hanno Müller-Brachmann
Papagena: Norma Nahoun
Három hölgy: Kirsten Blaise, Olivia Vermeulen, Barbara Kozelj
Három fiú: A Magyar Állami Operaház, illetve a Cantemus Fiúkórus tagjai
Monostatos, egy mór: Rodolphe Briand
Beszélő: Peter Harvey
Két pap / Két őr: Gustavo Quaresma Ramos, Peter Harvey

Kórus: Á la cARTe (művészeti vezető: Philipp György), valamint a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai

Látvány: Balla Margit
Jelmeztervező: Szakács Györgyi
Árnyjáték: Kuthy Ágnes
Fény: Bányai Tamás
Dramaturg: Veress Anna
Ügyelő, asszisztens:Valkai Andrea
Játékmester: Gyabronka József
Asszisztens karmester: Vladimir Fanshil
Korrepetitor: Bizják Dóra

Budapesti Fesztiválzenekar

Karmester és rendező: Fischer Iván


Részletes program

Wolfgang Amadeus Mozart: A varázsfuvola, K. 620

karmester és rendező

Fischer Iván