Váltás mobil nézetre

A koncertről

A Budapesti Fesztiválzenekar pályafutása során először utazik Abu-Dzabiba, az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, ahol a felhalmozott gazdagságból egyre több pénzt fordítanak kultúrára.
A kulturális élet egyik jelentős eseménysorozata az a fesztivál is, amelyet 2004 óta évről-évre megrendeznek, s amelynek kimondott célja Kelet és Nyugat művészetének bemutatása és közelítése.

Az Abu Dhabi Festival keretében a világ legjobb zenekarait, szólistáit és produkcióit hívják meg az Emirates Palace luxusszálloda hangversenytermébe, az Auditoriumba. A hatalmas, külsejében az arab építészet stílushagyományaihoz illeszkedő épületben modern, nagy befogadó képességű koncertterem várja a zenebarátokat.

Három programmal készülünk. Elsőként az egyik legnagyobb mai tenorsztár, a perui származású Juan Diego Flórez áriaestjén játszunk. Flórez mindenekelőtt belcanto szerepekben arat páratlan sikert, ebből ezúttal is ízelítőt ad. Amíg pedig ő a színfalak mögött egy szusszanásnyit pihen, az áriákhoz illő zenekari számokat, nyitányokat és közjátékokat adunk elő.

Második hangversenyünk világhírű szólistája Leif Ove Andsnes. A legnagyobbak között számon tartott norvég pianistával Beethoven Esz-dúr zongoraversenyét játsszuk. A versenymű keretéül pedig olyan szerzőt választottunk, akinek zenéjével ebben az évadban különösen sokat foglalkozunk. Brahms három Magyar tánca csendül fel az este nyitódarabjaként, majd a Beethoven-koncert és a szünet után Brahms 1. szimfóniáját hallhatja a közönség. A harmadik és negyedik est műsorán új produkciónk, Fischer Iván új rendezése, Mozart A varázsfuvola című operája szerepel, nem sokkal a márciusi bemutató után.


Részletes program

Johannes Brahms: Magyar táncok, No. 14, 7, 6
Ludwig van Beethoven: Esz-dúr zongoraverseny, Op. 73
Johannes Brahms: 1. (c-moll) szimfónia, Op. 68

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Leif Ove Andsnes, zongora