Váltás mobil nézetre

A koncertről

Hans Krása Brundibár című gyermekoperája a BFZ a fiatalokért program keretében kerül bemutatásra a zenekar partneriskoláiban. Az előadást az iskola diákjai látogathatják.

A theresienstadti (terezíni) koncentrációs tábor afféle kirakattábornak számított. Az egykori garnizonváros átmenőláger volt. Csehszlovákia megszállása után ide deportálták a cseh zsidók többségét, de voltak Terezínnek magyar, holland, német és más országokból odahurcolt foglyai is. Innen folyamatosan küldték tovább a haláltáborokba – mindenekelőtt Auschwitzba – a láger lakóit. Itt készült az a páratlanul cinikus, „A Führer várost ajándékoz a zsidóknak” című náci propagandafilm is (egy legendás német színész-rendező, az 1944-ben Auschwitzban meggyilkolt Kurt Gerron rendezésében), amely azt volt hivatott bemutatni, milyen nagyszerű életet élnek a zsidók a koncentrációs táborban.

Terezínben egyébként valóban élénk művészeti élet folyt: színtársulatok alakultak, a rabok kamarazenei, sőt nagyzenekari koncerteket, operaelőadásokat tartottak. Ez utóbbiak közül kiemelkedik Hans Krása Brundibár című gyermekoperája, amelynek néhány momentuma az említett filmben is látható.

A mű ősbemutatója 1943-ban, egy prágai zsidó árvaházban volt; a zeneszerző ekkor már egy éve raboskodott a koncentrációs táborban. Operája a tábor zenei életének legsikeresebb darabja lett: ötvenötször hangzott el. Az opera énekesei és zenészei folyamatosan cserélődtek – az auschwitzi deportálásokból a gyerekek sem maradtak ki, a táborban fogva tartott ötezer gyerekből alig háromszáz élte meg a felszabadulást. Krása – operája megannyi ismert és névtelen előadójával együtt – maga is az auschwitzi gázkamrában fejezte be életét, valamikor 1944 októberében.

A mű két szegény kisgyerekről, Aninkáról és Pepíčekről szól, akik tejet vennének beteg édesanyjuknak, de pénz nélkül a tejesember szóba sem áll velük. A gyerekek elhatározzák, hogy énekléssel keresik meg a tejrevalót, de Brundibár, a kintornás konkurenciát lát bennük és elzavarja őket. A Kutya, a Macska, a Veréb és az állatsereglet segítségével, a barátság erejével végül a gyerekek éneke győz, így Aninka és Pepíček megveheti a tejet édesanyjának.


Részletes program

Hans Krása: Brundibár

karmester

Szennai Kálmán

Közreműködők

Budapesti Énekes Iskola
Novák Eszter, rendező

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!