Váltás mobil nézetre

A koncertről

Bár hangversenyünkön a mindössze 10 perces Lohengrin előjáték hangzik el, Wagner szelleme végig jelen lesz az estén, hiszen két olyan szerző, Richard Strauss és Anton Bruckner egy-egy műve szólal meg, aki sokat köszönhet a bayreuthi mesternek. Két világsztár vendéget várunk Budapestre, Robin Ticciati karmestert, aki a 2014-15-ös évadban emlékezetes francia műsorral debütált a Fesztiválzenekar közönsége előtt, valamint Strauss kürtversenyének szólistájaként Radovan Vlatkovićot, akit a zenei világ évtizedek óta a legnagyobb kürtösök között tart számon.

Wagner 1848-ban fejezte be Lohengrin című operáját. A művet megelőző mintegy tízperces zenekari darabot ő maga nevezte előjátéknak, amely – ellentétben a kor szokásos, az opera témáit felsorakoztató nyitányaival – csupán egyetlen momentumot emel ki a cselekményből.

Richard Strauss még gyermekfejjel írta első kürtkompozícióit apja, Franz Strauss, a Bajor Királyi Operaház kürtművésze számára. Az ifjúkori 1. kürtversenyt sok évtizeddel később, 1942-ben követte a második. A kései kompozíció a fiatal Strauss késő romantikus hangját, az 1. kürtverseny világát idézi vissza. Bemutatójára 1943-ban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon került sor.

Bruckner Wagner iránti rajongását mi sem mutatja jobban, mint az az emlékezetes eset, amikor felkereste a „mesterek mesterét” – utólag mégsem emlékezett pontosan, hogy 2. vagy 3. szimfóniáját ajánlotta-e Wagnernek. Ebben az ájult tisztelet mellett állítólag az elfogyasztott töméntelen mennyiségű sör is szerepet játszott. (A józan utókor tudja a helyes megfejtést: Wagnernek a 3. szimfónia ajánlása szól.) A 6. szimfónia a Bruckner-életmű legritkábban játszott szimfóniája, egyben a legmerészebb is. Nehézsége miatt 1881-es befejezése után a bécsi filharmonikusok nem is vállalkoztak a teljes szimfónia eljátszására: az 1883-as bemutató koncerten csak a két középtétel szólalt meg. A teljes 6. szimfónia csak Bruckner halála után, 1899-ben hangzott el: a Bécsi Filharmonikus Zenekart Gustav Mahler dirigálta.

Jegyárak

2 700 Ft / 4 800 Ft / 6 200 Ft / 8 800 Ft / 14 300 Ft

Érvényes bérletek

Doráti A, Doráti B


Részletes program

Richard Wagner: Lohengrin – előjáték
Richard Strauss: 2. (Esz-dúr) kürtverseny
Anton Bruckner: 6. (A-dúr) szimfónia

karmester

Robin Ticciati

Közreműködők

Radovan Vlatković, kürt