Váltás mobil nézetre

A koncertről

Koncertünkön tiszta Beethoven-műsort játszunk. Az első és az utolsó darab keletkezése között egy évtized sem telt el, de a komponista által megtett út igen látványos. Az 1. szimfónia szerzője még a Mozart és Haydn hagyta nyomokon indult el, de az útirány már ekkor is összetéveszthetetlenül az övé volt, az 5. szimfónia és a G-dúr zongoraverseny pedig már egy érett mester remekművei. Ez utóbbi szólistája zenekarunk régi partnere és barátja, Richard Goode, akivel mind az öt Beethoven-zongoraversenyt lemezre vettük.

Beethoven 1799-ben, a műfaj története szempontjából kivételesen gazdag 18. század utolsó évében kezdett el dolgozni 1. szimfóniáján. A 29 éves zeneszerző a Haydn és Mozart által teremtett nagy hagyományt vitte tovább a zsánerben alkotott első darabjával. Szimfóniáinak száma töredéke csupán a két nagy előd termésének, ám az 1800 és 1824 között írott kilenc darab mindegyike rendkívül jelentős, az utolsó pedig magányos hegycsúcs a műfaj történetében. Mind a kilenc szimfónia az újdonság erejével hatott a kortárs hallgató számára, tele meglepetéssel, újítással. Az Allgemeine Musikalische Zeitung tudósítójának lelkes beszámolójában azt olvassuk a bécsi Hofburgtheaterben 1800. április 2-án rendezett hangversenyről, hogy az ítész régen hallott ilyen érdekes koncertet, a végén felhangzó szimfónia pedig „bővelkedett a művészetben, az újdonságban és ötletekben”, igaz, sokallotta a műben a fúvósokat.

A G-dúr zongoraversenyt a rohamosan süketülő szerző 1807-ben még maga tárhatta a közönség elé. A korabeli hallgatót sokként érte a nyitótétel meditatív hangú kezdőfrázisa és a darab számos újszerű vonása.

Az 1804 és 1808 közötti négy év terméke az 5. szimfónia, amelyet az első tétel kezdőütemei miatt az utókor Sorsszimfóniának nevezett el. A magyarázat magától Beethoventől származik, aki előszeretettel űzött gúnyt a zenéje mondanivalója felől érdeklődőkből, ám az „így kopog a sors az ajtón” magyarázatot alighanem komolyan gondolta. A művet 1809 decemberében a 6. szimfóniával együtt mutatták be.

Jegyárak

2 700 Ft / 4 800 Ft / 6 200 Ft / 8 800 Ft / 14 300 Ft

Érvényes bérletek

Doráti A, Doráti B


Részletes program

Ludwig van Beethoven: 1. (C-dúr) szimfónia
Ludwig van Beethoven: 4. (G-dúr) zongoraverseny
Ludwig van Beethoven: 5. (c-moll) szimfónia

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Richard Goode, zongora