Váltás mobil nézetre

A koncertről

Järviéknél a karmesterség családi foglalkozás. Neeme Järvinek, a világhírű észt karmesternek mindkét fia, Paavo és Kristjan is apja nyomdokaiba lépett. Az 1962-es születésű Paavo Järvi generációja egyik legfoglalkoztatottabb dirigense lett. 17 éves volt, amikor a család Amerikába emigrált, így felsőfokú zenei tanulmányait már a rangos Curtis Institute-ban folytathatta, de világjáró karmesterként máig sokat tesz az észt zene nemzetközi megismertetéséért. Budapesti koncertjein sem lesz ez másképp: többek között Erkki-Sven Tüür darabját vezényli, amelyet szerzője Arvo Pärt 80. születésnapjára írt.

Az est karmesterének honfitársa és régi barátja, Erkki-Sven Tüür Sow the wind (Ki szelet vet) című darabjának magyarországi bemutatójával kezdődik az este. Az észt kortárs zene egyik legismertebb képviselője, az 1959-es születésű Tüür az ugyancsak észt Arvo Pärt 80. születésnapjára komponálta ezt a művét.

A világhírű norvég csellista, Truls Mork játssza Sosztakovics 2. csellóversenyét. A 20. századi gordonkairodalom alapművének számító darab 1966 tavaszán született – Sosztakovics az 1. csellóversenyhez hasonlóan ezt is Msztyiszlav Rosztropovicsnak ajánlotta. Az érett Sosztakovics jellegzetes stílusjegyeit magán viselő versenymű bemutatójára még abban az esztendőben, a zeneszerző 60. születésnapja alkalmából rendezett moszkvai hangversenyen sor került.

Prokofjev 1947-ben írta 6. szimfóniáját, amelyben a II. világháború tragédiáinak állított emléket. A zeneszerző műve alapgondolatát valahogy úgy fogalmazta meg, hogy a nagy győzelem mámorában sem szabad megfeledkezni a gyógyíthatatlan sebekről. Pozitív kritikai fogadtatása ellenére Prokofjev szimfóniája áldozatul esett az 1948-as zsdanovi dekrétumoknak, amelyek nyomán azt vetették a zeneszerző szemére, hogy műve nem áll összhangban a párt irányelveivel. A mű csak Sztálin (és Prokofjev) halála után, a desztalinizáció idején találta meg útját a hangverseny-repertoárba.

Jegyárak

2 700 Ft / 4 800 Ft / 6 200 Ft / 8 800 Ft / 14 300 Ft

Érvényes bérletek

Reiner A, Reiner B


Részletes program

Erkki-Sven Tüür: Sow the wind (Ki szelet vet)
Dmitrij Sosztakovics: 2.  csellóverseny
Szergej Prokofjev: 6. (esz-moll) szimfónia

karmester

Paavo Järvi

Közreműködők

Truls Mørk, cselló