Váltás mobil nézetre

A koncertről

20. századi zene 19. századi keretben. Hogyan erősíti, és hogyan ellenpontozza egymást két korszakos zeneszerző-óriás, Schubert és Bartók zenéje? Hogy szól egymás mellett négy remekmű, amelyet első látásra nem gondolnánk összetartozónak? Hangversenyünkön kiderül. A kettejük életművének létrejötte között eltelt durván egy évszázadban rengeteg minden történt a zenében, a művek különböző világokat képviselnek: az érett Bartók és a nem egészen húsz esztendős Schubert egy műsorban, izgalmas vállalkozás.

A varázshárfa című háromfelvonásos lovagdráma ma akkor is csupán kultúrtörténeti érdekesség volna, ha elkallódott szövege megkerülne, és valaki színre vinné. A kor önálló műfaja, a melodráma alighanem próbára tenné a 21. századi színházlátogató türelmét, ám a darab kórusai és a csodahangszert birtokló trubadúr románcai Schubert legszebb műveivel egyenértékűek. A műből csak a nagyszerű nyitány maradt meg a hangversenytermek műsorán.

Bartók 1937 augusztusa és 1938 decembere között Székely Zoltán felkérésére írta hegedűversenyét. A hangszíneffektusok és a sok különleges, kevert hangzás miatt a darab kemény próbatétel nemcsak a hegedűsöknek, de a zenekaroknak és a karmestereknek is. Az 1939-es világpremier hangfelvétele máig etalon a darab előadói és közönsége számára.

Bartók Béla 1931-ben hangszerelte meg és rendezte öttételes zenekari ciklusba néhány korábbi zongoradarabját. Ezeket az utolsó kivételével a magyar népdalkincs ihlette, a ciklust záró Ürögi kanásztánc népdalfeldolgozás, Bartók megjegyzése szerint „Felső-Iregh utolsó furulyása így adta elő a Házasodik a tücsök szövegű dalnak dallamát”.

Schubert szimfóniatermésében az ötödik az egyetlen olyan alkotás, amelyet még a szerző életében nyilvánosan bemutattak. A nem egészen húszéves zeneszerző visszanyúlt a bécsi klasszika mestereihez; a tudósok főleg Mozart hatását mutatják ki a műben. Az 5. szimfónia még nem a „Befejezetlen” szimfónia és nem is a Téli utazás hangján szólal meg: nyoma sincs benne rezignációnak, fiatalos lendületet és derűt hallunk ki belőle.

Jegyárak

2 700 Ft / 4 800 Ft / 6 200 Ft / 8 800 Ft / 14 300 Ft

Érvényes bérletek

Doráti B


Részletes program

Franz Schubert: A varázshárfa-nyitány, D. 644
Bartók Béla: 2. (h-moll) hegedűverseny
Bartók Béla: Magyar képek
Franz Schubert: 5. (B-dúr) szimfónia, D. 485

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Leonidas Kavakos, hegedű