Váltás mobil nézetre

A koncertről

FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) címmel új sorozatot indít a BFZ, melynek keretében három, a zenekarhoz kötődő, fiatal karmester mutatkozhat be. Elsőként Dubóczky Gergely, aki matematikusként végzett, majd úgy döntött, mégis inkább karmester lesz. A BFZ élén olyan műsort vezényel, amely különböző stílusokban mutatja meg tehetségét: Berlioz mutatós, romantikus nyitánya, egy 1939-ből való, 20. századi klasszikus darab, Hindemith hegedűversenye, majd egy bécsi klasszikus mű, Beethoven 2. szimfóniája. Igényes program, csupa jó hallgatni való.

Operanyitányain kívül Hector Berlioz koncertnyitányokat is komponált, amelyek közül egyik-másik szerves részévé vált a zenekari hangversenyek műsorának. Gyakran játszott koncertnyitánya A kalóz, amelyet 1844 nyarán Nizzában írt. A bemutatón még A nizzai torony címen hangzott el, végül szerzője a korszak nagy irodalmi alkotásának, Byron elbeszélő költeményének címét vette kölcsön. Berlioz sodró lendületű, mutatósan hangszerelt nyitánya nem takarékoskodik a hangerővel, bőségesen ad játszanivalót a rézfúvósoknak, és nagyszerű felütése a koncertnek.

Hogy a nemzetiszocialista rezsim nem fogja keblére ölelni, kezdettől tudhatta Hindemith. Műveinek németországi rádiós közvetítését már 1934-ben betiltották, őt magát „kultúrbolsevistának”, zenéjét „elfajzott zenének” titulálták. Miután Németországban indexre tették, Svájcba, onnan pedig 1940-ben az Egyesült Államokba emigrált. 1939-ben írott hegedűversenye az emigráció előtti utolsó nagyobb műve volt; az első két tétel áradó dallamossága, majd a harmadik tétel szellemes, sziporkázó ötletei új színeket hoztak az életműbe.

2. szimfóniájának bemutatóját 1803 áprilisában a Theater an der Wienben vezényelte Beethoven. A mű keletkezésekor már tisztában volt gyógyíthatatlan fülbetegségével, híres Heiligenstadti testamentumában búcsút mondott a boldogságnak. Mindebből azonban zenéjében semmi sem érződik: a kortárs hallgatót meglepetésként érte a szimfónia újszerűsége, a közönséget különösen a nyitótétel és a Scherzo nyűgözte le.

Jegyárak

2 700 Ft / 3 700 Ft / 4 600 Ft / 6 600 Ft / 11 000 Ft

Érvényes bérletek

Solti A


Részletes program

Hector Berlioz: A kalóz – nyitány
Paul Hindemith: Hegedűverseny
Ludwig van Beethoven: 2. (D-dúr) szimfónia

karmester

Dubóczky Gergely

Közreműködők

Kádár István, hegedű