Váltás mobil nézetre

A koncertről

Japán és bajor muzsikus szülők gyermekeként Salzburgban nőtt föl és végezte zenei tanulmányait Midori Seiler. Tanárai között ott volt Végh Sándor és Helmut Zehetmair, de Seiler tanult Bázelban, Londonban, majd Berlinben is, ahol 1991 óta tagja és egyik koncertmestere az egyik legizgalmasabb historikus együttesnek, az Akademie für Alte Musiknak. Szólistaként, kamaramuzsikusként és pedagógusként is nemzetközi hírnévre tett szert. A Fesztiválzenekar barokk együttesének régi ismerőse, akivel az évadban kétszer is találkozhat a BFZ közönsége. Első koncertjének műsorát itáliai későbarokk mesterek műveiből állította össze.

A velencei Tomaso Albinoni hegedűvirtuóz, énekes és zeneszerző nem hivatásszerűen komponált, családja anyagi háttere sokáig lehetővé tette, hogy ne vállaljon állást. Jelentős életművéből az utókor többnyire csak a barokk koncertek örök slágerdarabját, a g-moll Adagiót ismeri. Op. 2-es gyűjteményének első darabját játssza a BFZ barokk együttese, melyet a mantovai hercegnek ajánlott.

Vivaldihoz munkakapcsolat is fűzte pályatársát, a főként operaszerzőként ismert Baldassare Galuppit. Műveiben a késő barokk és a klasszikus stílusjegyek keverednek.

Az est legkevésbé ismert komponistája a padovai születésű Giovanni Benedetto Platti. Koncertünkön korai, Corelli-hegedűszonátákból írott concerto grosso-sorozatának első darabja hangzik el.

Velencében született Antonio Vivaldi is, aki évtizedekig egy leányárvaház zenemestereként dolgozott, miközben operáival, vokális és instrumentális műveivel Európa-szerte hírnevet szerzett. Halála után elfeledték, újbóli felfedezése a 20. század derekáig váratott magára. Bach és Händel mellett a legtöbbet játszott barokk szerző.

Alessandro Scarlatti az olasz barokk vokális zene egyik legnagyobbja, 40 oratórium, 115 opera és mintegy 700 kantáta szerzője, de szép számmal írt egyházzenei és zenekari műveket is. Hangversenyünkön elhangzó kantátáját 1716-ban komponálta.

Jegyárak

2 700 Ft / 3 700 Ft / 4 600 Ft / 6 600 Ft / 11 000 Ft

Érvényes bérletek

Reiner A


Részletes program

Tomaso Albinoni: G-dúr szonáta Op. 2, No. 1
Baldassare Galuppi: c-moll concerto grosso
Giovanni Benedetto Platti: D-dúr concerto grosso Arcangelo Corelli nyomán, D-WD 538
Antonio Vivaldi: e-moll hegedűverseny, RV 278
Antonio Vivaldi: g-moll concerto két csellóra, RV 531
Antonio Vivaldi: A-dúr concerto vonósokra, RV 158
Alessandro Scarlatti: „Ombre tacite e sole” – kantáta alt hangra

művészeti vezető és koncertmester

Midori Seiler

Közreműködők

Terry Wey, alt
Sigrid T’Hooft, barokk gesztika