Váltás mobil nézetre

A koncertről

Korántsem véletlen, hogy a művészek a világ minden tájáról előszeretettel mentek Párizsba éhezni, nélkülözni és persze tapasztalatot gyűjteni – izgalmasabb helyet elképzelni sem lehetett. Koncertünk időutazás a francia fővárosba, a 19. és a 20. századba. Utunk során eljutunk a Montmartre bohém művészvilágába, Debussy és Ravel mellett találkozunk egy érzékeny, szeretetreméltó különccel, az összehasonlíthatatlan Satie-val, és Henri Dutilleux hegedűversenye kedvéért a 20. század második felébe is elkirándulunk.

Debussy művét Mallarmé Egy faun délutánja című, 1876-ban megjelent eklogája ihlette. A költő környezetéhez tartozó fiatal zeneszerzőnek tökéletesen sikerült megragadnia Mallarmé versének álomszerű hangulatát.

„A darab valahogy úgy növekszik, mint egy fa” – vallja Henri Dutilleux négy tételből és három közjátékból álló hegedűversenyéről. Ez a szimbolikus kép és az évszakok ciklikus változása inspirálta a komponistát.

Erik Satie különcsége műveinek különös címadásában is megnyilvánul. Három rövid, különleges hangulatú gimnopédiájából kettő 1888-ban, a harmadik néhány évvel később keletkezett. A gimnopédia hagyományos, többnapos spártai ünnep volt, amelynek középpontjában a zene és a gimnasztika állt. 1896-ban Claude Debussy, Satie jó barátja készítette el két gimnopédia zenekari hangszerelését.

A Pavane egy infánsnő halálára című zongoradarab Ravel első remekműve, ami még a szerző főiskolás éveiből származik. A zenekari változatot 1910-ben készítette el.

A zeneszerző a Lúdanyó meséi mellett legfontosabb színpadi művének tekintette a Daphnis és Chloé című balettet. A Leszbosz szigetén játszódó történet egyfajta beavatás: két ártatlan fiatal megismerkedése az élet hányattatásaival és a szerelemmel. A balett zenéjéből 1913-ban készült 2. szvit állandó műsorszáma a szimfonikus hangversenyeknek.

A program az Európai Hidak fesztivál része.

BE_Logo_BRB_RGB

 

Jegyárak

2 700 Ft / 4 800 Ft / 6 200 Ft / 8 800 Ft / 14 300 Ft

Érvényes bérletek

Solti A, Solti B


Részletes program

Claude Debussy: Egy faun délutánja
Henri Dutilleux: L’arbre des songes (Az álmok fája)
Erik SatieClaude Debussy: Gymnopédies
Maurice Ravel: Pavane egy infánsnő halálára
Maurice Ravel: Daphnis és Chloé – 2. szvit

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Ning Feng, hegedű