Váltás mobil nézetre

A koncertről

A Bridging Europe 2016 őszén a francia kultúrára fókuszál. Koncertünkön a 20. század harmadik harmadából való darabokat szólaltatunk meg. A műsor összeállításakor a korszak immár klasszikus szerzői közül nem Messiaenra és Boulezre esett a választás, hanem ismét Dutilleux-re, akinek centenáriumát 2016 elején ünnepelte a zenei világ, és akitől a fesztivál előző koncertjén már hallottunk egy reprezentatív művet. Rajta kívül a spektrális zene úttörője, Gérard Grisey, valamint a Párizsban élő görög Georges Aperghis képviselik a 20. századi francia új zene irányzatait.

A spektrális zene nem a hang magasságából, időtartamából, hangerejéből, hanem akusztikai tulajdonságaiból indul ki. Az irányzat egyik úttörője az 1998-ban elhunyt Gérard Grisey volt. „A hangokat végtelenül mozgékony és hullámzó sugaraknak látom” – írta a hangszeres együttesre és elektronikára 1976–77-ben írott Modulations című darabjával kapcsolatban.

Henri Dutilleux Mystere de l’instant (A pillanat misztériuma) című, cimbalomra, vonószenekarra és ütősökre komponált műve 1989-ben Paul Sacher felkérésére készült. A tíz rövid tételből álló alkotás 9. tételében Sacher nevének hangjeggyé átírt betűiből született fantázia. Az egymáshoz tematikusan nem kapcsolódó tételek szünet nélkül hangzanak el.

A görög születésű Georges Aperghis 1963-ban, 18 évesen költözött Párizsba. Le Reste du temps (Hátralévő idő) című, csellóra, cimbalomra és zenekarra komponált darabját Haydn iránti tiszteletből írta.

Grisey 1975-ben komponált Partiels (Parciálisok) című darabja szintén a spektrális zene jegyeit viseli magán. A mű egy harsonahang elektronikus analíziséből indul ki. A szerző e hang spektrumát használja a darab zenekari hangzásának formálásához. A Partiels a fiatalabb zeneszerző-nemzedék számos tagjának bevallása szerint mérföldkő volt zenei érdeklődésük alakulásában.

A program az Európai Hidak fesztivál része.

BE_Logo_BRB_RGB

 

Jegyárak

3 000 Ft


Részletes program

Gérard Grisey: Modulations
Henri Dutilleux: Mystère de lʼinstant
Georges Aperghis: Le Reste du temps
Gérard Grisey: Partiels

karmester

Ilan Volkov

Közreműködők

Sonia Wieder-Atherton, cselló
Françoise Rivalland, cimbalom