Váltás mobil nézetre

A koncertről

A barokk zene Itáliában született, és olasz közvetítéssel terjedt el francia földön is. A francia barokkot – szemben az olasz barokk féktelen szenvedélyével és virtuozitásával – értelem és rend, egyszerűség és tömörség, rövid, világos, áttekinthető formák, szigorú szabályok jellemzik. Hogy ezt hogyan is képzeljük, kiderül a BFZ szezonnyitó koncertjén, amelyen barokk együttesünk a nemzetközi hírű francia régizene-specialista, Hervé Niquet irányításával Campra, Rebel és a francia barokk óriása, Rameau zenéjét játssza.

A hosszú életű André Campra a Lully és Rameau közötti időszak jelentős francia operaszerzője. A műfaj egyik megreformálója egyházzenészként kezdte pályáját, papként, majd muskétásként folytatta, végül operaszerzőként fejezte be – kalandos életútja vége felé egy ideig a párizsi operát is igazgatta. Életművének legfontosabb alkotásai az operabalettek: e műfajba tartozik a Velencei karnevál is. A belőle készült zenekari szvit darabjai hangzanak el a koncert elején.

A Lully-növendék Jean-Féry Rebel híres Les Éléments (Az elemek) című zenekari művének néhány száma hangzik el koncertünkön. Rebel kiváló hegedűs is volt, így játszhatta el többek között Vivaldi A négy évszak című művének szólóját is. Nagy valószínűséggel ez adhatta a mintát Az elemek című „szcenikus” vagy „koreografált szimfóniához”, amely tizenegy tételben zenei eszközökkel szemlélteti a világ teremtését.

Jean-Philippe Rameau a francia barokk zene Lully utáni korszakának legjelentősebb komponistája és zeneteoretikusa volt. Az opera műfajához viszonylag érett korban, ötvenévesen jutott el, ám az ezt követő több mint három évtizedben pótolta, amit addig elmulasztott, és számtalan művel gazdagította az operairodalmat. Hangversenyünk második felében három zenés színház számára írott Rameau-darab, az ellenállhatatlanul mulatságos vígopera, a Platée (Platea), az Ovidius nyomán írott egyfelvonásos Pigmalion (Pygmalion) és a Les Indes galantes (A gáláns Indiák) című operabalett áriái és zenekari részletei szólalnak meg.

A program az Európai Hidak fesztivál része.

BE_Logo_BRB_RGB

 

Jegyárak

4 400 Ft


Részletes program

André Campra: Velencei karnevál – részletek a zenekari szvitből
Jean-Féry Rebel: Az elemek – részletek
Jean-Féry Rebel: Tánckarakterek
Jean-Philippe Rameau: Pygmalion
Jean-Philippe Rameau: Platea
Jean-Philippe Rameau: A gáláns Indiák – részletek

karmester

Hervé Niquet

Közreműködők

Chantal Santon-Jeffery, szoprán
Sigrid T’Hooft, barokk gesztika