Váltás mobil nézetre

A koncertről

Mozart rövid életének utolsó éve, 1791 roppant termékeny volt. Január 5-i dátummal vette fel tematikus műjegyzékébe B-dúr zongoraversenyét (K. 595), az utolsót a zongoraversenyek sorában. A hátralévő kereken tizenegy hónapban (Mozart december 5-én halt meg) egyebek mellett megírta utolsó két operáját, a Tituszt és A varázsfuvolát, a klarinétversenyt és a Requiemet – ennek komponálása közben ragadta el a halál. A 612-es Köchel-jegyzékszámot viselő Per questa bella mano című obligát bőgőkíséretes basszusária eredetileg alighanem betétáriának íródott. Mozart egy Bécsben játszott kortárs vígoperát „javított fel” vele. Hogy melyiket, nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy az áriát, amely később koncertáriaként vált roppant népszerűvé, Mozart barátja és zeneszerző kollégája, Franz Xaver Gerl, A varázsfuvola ősbemutatójának Sarastrója énekelte és vitte sikerre.

Két utolsó színpadi műve, a II. Lipót császár prágai koronázására elképzelhetetlenül rövid idő alatt készült Titusz és A varázsfuvola komponálása közben született Mozart utolsó befejezett hangszeres műve, az A-dúr klarinétverseny (K. 622). A darab „címzettje” Mozart barátja és szabadkőművestársa, a virtuóz képességű Anton Stadler klarinétművész volt. A mű befejezésének idejét a zenetudósok a rendelkezésre álló adatok alapján 1791 októberére teszik. Bemutatójára október 16-án, Stadler prágai jótékonysági koncertjén került sor.

A Mozart életművet lezáró Requiem (K. 626) keletkezése körüli ezer rejtélyt a kutatók megnyugtatóan felderítették: 1964-ben a nagy zenetudós, Otto Erich Deutsch bizonyító erejű dokumentumra bukkant, amelyből kiderül: a komponistához Franz von Walsegg gróf küldte a megrendelést hozó titokzatos férfiút. (A gróf előszeretettel rendelt kompozíciókat, amelyeket aztán lemásolt és sajátjaként mutatott be.) A zenetörténet egyik legismertebb torzóját a Mozart-tanítvány Süssmayr kiegészítéseivel szokták előadni.

Jegyárak

2 500 Ft / 4 600 Ft / 5 900 Ft / 8 400 Ft / 13 600 Ft

Érvényes bérletek

Ormándy (2015/16)


Részletes program

Wolfgang Amadeus Mozart: Per questa bella mano, K. 612
Wolfgang Amadeus Mozart: A-dúr klarinétverseny, K. 622
Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem, K. 626

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Norma Nahoun, szoprán
Barbara Kozelj, alt
Bernard Richter, tenor
Hanno Müller-Brachmann, basszus
Collegium Vocale Gent,
Ács Ákos, klarinét
Fejérvári Zsolt, nagybőgő