Váltás mobil nézetre

A koncertről

A varázsfuvola minden bizonnyal Mozart legmélyebb és legtöbbféleképpen értelmezhető remekműve, amely szorosan összefügg Fischer Iván és a Fesztiválzenekar sorsával. Fischer Iván gyerekként bátyjával, Ádámmal együtt közreműködője volt az Operaház Varázsfuvola-előadásainak. Később, a 90-es évek elején egy jól sikerült Varázsfuvola-produkció alapozta meg a Fesztiválzenekar operajátszási hagyományát. A három Da Ponte-opera, a Figaro, a Don Giovanni és a Così fan tutte után a BFZ az elmúlt szezonban Fischer Iván vezényletével és rendezésében ismét bemutatta Mozart utolsó színpadi remekét.

A varázsfuvola Mozart legnagyobb operasikere volt. A mű bizonyosan új korszakot nyitott volna a komponista életművében, ha alig több, mint két hónappal később, december 5-én el nem ragadja a halál. A varázsfuvola új alkotói közegben, új közönség számára íródott. Mozart az akkor külvárosinak számító Wiedner Theater, másképpen Freyhaustheater megbízásából írta „masina-komédiáját”, ahogy a műfajt nevezték.

A fogadtatásról tőle magától is értesülünk, hiszen feleségének, Constanzénak írott szeretetteljes leveleiben rendre beszámolt a darab előadásairól. Egy héttel a bemutató után például ezt írta: „Most érkeztem haza az operából – éppen úgy tele volt, mint mindig. A férfi és nő stb. duettet, valamint a csöngettyűjátékot az első felvonásból, mint mindig, ismételtették, úgyszintén a második felvonásban a fiútercettet – aminek azonban a legjobban örülök, az a csendes tetszés! – az ember szinte látja, ahogy az opera egyre jobban emelkedik.”

Mozart már nem örülhetett annak, hogy A varázsfuvolát a következő évadban a német nyelvterület színházaiban százas szériákban játszották. A világméretű sikersorozat azóta is tart.

Figyelem! Ez az előadás a 2015 márciusában bemutatott Varázsfuvola turné előtti, angol nyelvű nyilvános főpróbája. Az eredeti előadás a BFZ és a Müpa közös produkciója volt.

 

Színlap:
Librettó: Emanuel Schikaneder
Angol dialógusok: Jeremy Sams

Sarastro: Cser Krisztián
Az Éj királynője: Mandy Fredrich
Pamina, a lánya: Hanna-Elisabeth Müller
Tamino, japán herceg: Bernard Richter
Papageno, madarász: Hanno Müller-Brachmann
Papagena: Norma Nahoun
Három hölgy: Eleonore Marguerre, Olivia Vermeulen, Barbara Kozelj
Három fiú: Szabó Dávid Márton, Takács Botond, Deim Zoltán
Monostatos, egy mór: Rodolphe Briand
Beszélő: Peter Harvey
Két pap / Két őr: Gustavo Quaresma Ramos, Peter Harvey

Színészek: Joanna Croll, Felicity Davidson, Laura Rees, Scott Brooksbank, Jonathan Oliver, Bart van der Schaaf

Kórus: Á la cARTe (művészeti vezető: Philipp György), valamint a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai

Látvány: Balla Margit
Jelmeztervező: Szakács Györgyi
Árnyjáték: Kuthy Ágnes
Fény: Bányai Tamás
Dramaturg: Veress Anna
Ügyelő, asszisztens:Valkai Andrea
Asszisztens karmester: Vladimir Fanshil
Korrepetitor: Bizják Dóra

Budapesti Fesztiválzenekar

Jegyárak

2 500 Ft / 4 600 Ft / 5 900 Ft / 8 400 Ft / 13 600 Ft

Érvényes bérletek

Solti A (2015/16), Solti B (2015/16)


Részletes program

Wolfgang Amadeus Mozart: A varázsfuvola, K. 620

karmester és rendező

Fischer Iván