Váltás mobil nézetre

A koncertről

„Szorgosan írtam, de kellő felkészültség nélkül, mígnem abban a szerencsében részesültem, hogy a zeneszerzés valódi alapjait az akkoriban Bécsben tartózkodó hírneves Porpora úrnál elsajátíthattam. Végül a megboldogult Fürnberg úr ajánlása révén Morzin gróf úrhoz kerültem, mint karmester…” – írja 1776-ban az akkor már tizenöt éve az Esterházyak szolgálatában álló Haydn. A komponista 1758–59-től 1761-ig irányította Morzin gróf udvari zenekarát, amelynek udvari komponistaként darabokat is írt. Haydn, akit az utókor „a szimfónia atyjaként” emleget, ebben az időszakban írta első műveit a műfajban. Az első szimfóniák keletkezésének kronológiájáról a zenetudósoknak sincsenek biztos ismereteik, bizonyos azonban, hogy a korai, még csak háromtételes szimfónia a Morzin gróf szolgálatában töltött időszak terméke.

„Magad sem tudod, milyen jól hegedülsz” – írta Leopold Mozart 1777-ben fiának, Wolfgangnak. Hogy Wolfgangnak szüksége volt-e a bátorításra, vagy tudta ő ezt magától is, már soha nem fog kiderülni. Mindenesetre tény, hogy fő hangszerének a zongorát tekintette, ami abból is látszik, hogy bár öt ragyogó hegedűversenyt írt, és ránk maradtak még tételek is, később nemigen tért vissza a műfajhoz. Valószínűleg saját használatra írta ezeket a versenyműveket, de az is felmerült, hogy az udvar zeneigazgatója és koncertmestere, Antonio Brunetti volt a művek címzettje. Koncertünkön az első szólal meg közülük.

A c-moll adagio és fúga eredetileg vonósnégyesre íródott, többnyire azonban vonószenekaron adják elő. „Rövid adagio két hegedűre, brácsára és nagybőgőre, ahhoz a fúgához, amit már régen írtam két zongorára” – jegyezte fel róla a szerző.

Mozart nem sokkal a „Szöktetés” 1782-es bemutatója után kapta a megbízást a Haffner szimfónia megírására. A Haffner család, pontosabban Sigmund Haffner számára már korábban is komponált művet: a salzburgi család nevét viseli a 250-es Köchel-jegyzékszámú szerenád is. Mozart ezúttal is szerenádot írt, amelyből aztán az induló- és a menüett-tétel elhagyásával a bécsi bemutató számára már szabályos, négytételes szimfóniát nyert.

Jegyárak

2 500 Ft / 3 500 Ft / 4 400 Ft / 6 300 Ft / 10 500 Ft

Érvényes bérletek

Solti B (2015/16)


Részletes program

Joseph Haydn: 4. (D-dúr) szimfónia, Hob. I:4
Wolfgang Amadeus Mozart: 1. (B-dúr) hegedűverseny, K. 207
Wolfgang Amadeus Mozart: c-moll adagio és fúga, K. 546
Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr („Haffner”) szimfónia, K. 385

karmester

Takács-Nagy Gábor

Közreműködők

Baráti Kristóf, hegedű