Váltás mobil nézetre

A koncertről

„Világéletemben szerettem Budapestet, nemcsak mint várost, de mint zenei várost is. Mindig az volt az érzésem, hogy az emberek ott máshogy hallgatnak zenét. A muzsikának Budapesten még jelentése van. Az ottani koncertjeim után, amikor az emberekkel beszélgetek, a kultúra és a tradíció szeretetét látom a szemükben. Nekik ez még mindig szent” – nyilatkozta a közelmúltban Jörg Widmann, akinek a Fesztiválzenekar most szerzői hangversenyt szentel.

Widmann szülővárosa, München zeneművészeti főiskoláján, majd a New York-i Juilliard School of Musicon végezte klarinéttanulmányait. Tizenegy éves korától egyebek mellett Hans Werner Henzénél, Heiner Goebbelsnél és Wolfgang Rihmnél zeneszerzést is tanult. Klarinétművészként a legtöbbet foglalkoztatott szólisták egyike, aki a klasszikus repertoár mellett az új zene legavatottabb tolmácsolói közé tartozik. Számos jelentős kortárs művet eleve neki ajánlott szerzője. A freiburgi zeneakadémia klarinétprofesszora és 2009 óta zeneszerzés-professzora is.

Zeneszerzői oeuvre-jében a legkülönbözőbb műfajok képviseltetik magukat a szólóhangszerekre írott kompozícióktól a vonósnégyeseken, a kamara- és nagyzenekari műveken át a zenés színház számára komponált darabokig. Színpadi művei közül az Arc a tükörben címűt a rangos Opernwelt szakfolyóirat kritikusai a 2003–2004-es évad legjobb operájává választották. Legújabb operája, a Babylon a müncheni Bajor Állami Operaház megrendelésére íródott.

A Fesztiválzenekar műsorán eddig egy műve, a Dubajor táncok szerepelt. Budapesti szerzői estjén zeneszerzőként, szólistaként és karmesterként egyaránt hallhatja a BFZ közönsége korunk e jelentős muzsikusát.

A koncert előtt, 19 órától Várjon Dénes zongoraművész beszélget Jörg Widmannal a BMC könyvtárában – a részvétel itt ingyenes.

Jegyárak

3 000 Ft


Részletes program

Jörg Widmann: Szerelmes dal nyolc hangszerre
Jörg Widmann: Fantázia szólóklarinétra
Jörg Widmann: Szabad darabok
Jörg Widmann: Ária szólókürtre
Jörg Widmann: Kvintett
Jörg Widmann: Dubajor táncok

karmester

Jörg Widmann

Közreműködők

Jörg Widmann, klarinét
Szőke Zoltán, kürt