Váltás mobil nézetre

A koncertről

Az est finn karmestere stílusosan két finn művet is magával hoz budapesti hangversenyére: egy kortárs darabot az 1958-as születésű Magnus Lindbergtől, és a finn zene nemzetközileg is legismertebb klasszikus szerzőjének, Sibeliusnak a 2. szimfóniáját.

Lindberg zenekari műve, a Feria 1995 és 1997 között keletkezett. A címadással, a spanyol feria (vásár) szóval a szerző műve mozgalmasságát hangsúlyozza. Lindberg darabjának ősbemutatóját 1997-ben a londoni Promson a Finn Rádió Szimfonikus Zenekara élén Jukka-Pekka Saraste vezényelte. A bemutatóról megjelent kritikák kiemelték a darabból áradó, spanyol fiesztákat idéző energiákat és Lindberg káprázatos, színpompás, ugyanakkor nagyon világos hangszerelését.

A műsort keretező két finn kompozíció között egy jól ismert darab csendül fel. Dvořák az egyik kedvenc zeneszerzője a Fesztiválzenekarnak. A hegedűversenyből Akiko Suwanai közreműködésével és Fischer Iván vezényletével a zenekar nagy sikerű lemezt is készített. Az 1879-ben komponált, majd kétszer átdolgozott darab dedikációjának címzettje a kor egyik legnagyobb hegedűművésze, Joachim József volt, aki tanácsaival sokat segített a komponistának.

Az évadban most másodszor hangzik el Sibelius-szimfónia. A finnek nagy nemzeti szerzőjének életművét Magyarországon nem övezi az a kultusz, amit megérdemelne. Ezért is hiánypótló, hogy a zenekar két koncerten is megpróbál újabb híveket szerezni a jelentős északi szerzőnek. Sibelius életművének legfontosabb részét szimfonikus művek alkotják: hét szimfóniája és öt szimfonikus költeménye Európa északi és nyugati felén szerves része a hangversenykánonnak. Sibelius szimfóniáinak hangját minden eredetisége mellett a romantika és a születő modernizmus keveredése, valamint Csajkovszkij, Wagner és a finn népzene befolyása jellemzi. Csajkovszkij hatása érződik az 1901-ben írott 2. szimfónián is, amelyet sokan a komponista zenei állásfoglalásának tartanak, amelyben letette voksát a függetlenségéért küzdő Finnország mellett.

Jegyárak

2 500 Ft / 4 600 Ft / 5 900 Ft / 8 400 Ft / 13 600 Ft

Érvényes bérletek

Solti A (2015/16), Solti B (2015/16)


Részletes program

Magnus Lindberg: Feria
Antonín Dvořák: a-moll hegedűverseny, Op. 53
Jean Sibelius: 2. (D-dúr) szimfónia, Op. 43

karmester

Jukka-Pekka Saraste

Közreműködők

Christian Tetzlaff, hegedű