Váltás mobil nézetre

A koncertről

“Az emberek mindig csak olyan ételeket akarnak enni, amikről tudják, hogy micsoda. A nagy többség fél az újtól. Ezt a félelmet kellene valahogy feloldani.” (Fischer Iván)

Tizenkét évvel ezelőtt új hangversenyformát próbált ki Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar: megrendezték első titokkoncertjüket, amelynek programja az utolsó pillanatig, egészen a hangverseny kezdetéig hétpecsétes titok volt – a közönség csak a helyszínen tudta meg, mit fog látni és hallani. A titokkoncertek kezdettől fogva hatalmas sikert arattak, aminek kulcsa, hogy sokan bíznak a koncerteket szerkesztő-vezénylő Fischer Ivánban, így a műsor és a közreműködők ismerete nélkül is belevágnak a kalandba.

Titokkoncerten történt, hogy Stravinsky Tangója közben két zenekari tag hangszerét letéve táncra perdült, és a sokat látott argentin táncszalonok hivatásos táncosait megszégyenítő tangóbemutatót tartott. Ugyanezen az estén esett meg, hogy miközben Fischer Iván Ravel Boleróját vezényelte, az üstdobból előbújó táncosnő a karmesterhez kötözte magát, így téve egészen egyedivé a produkciót. Amikor megalakulásának harmincadik évfordulóját születésnapi koncerttel ünnepelte a zenekar, a titokkoncert kívánsághangverseny lett: a közönség maga állította össze az est műsorát egy bőséges étlapról. Kívánságműsor 2014-ben is volt, a közönség akkor Bach Airjét választotta és egy szláv táncot Dvořáktól.

A 2015. karácsonyi koncert műsora természetesen most is titok. Nem titok viszont, hogy a titokkoncertek helyszíne sok év után ismét az a terem lesz, amelyhez a Fesztiválzenekar ezer szállal kötődik, és ahonnan 1983 karácsonyán útjára indult: a Zeneakadémia Nagyterme.

A Fesztiválzenekarnak az a legnagyobb érdeme, hogy a titok és a csoda nem csak a titokkoncertek sajátja. Ahogy a közönség egyik tagja, Barta Tamás találóan megfogalmazta, „Fischer úr minden egyes alkalommal újabb és újabb titkot tár fel arról, mire képes ez a zenekar. Ez a csoda.”

Jegyárak

2 500 Ft / 4 600 Ft / 5 900 Ft / 8 400 Ft / 13 600 Ft

Érvényes bérletek

Solti B (2015/16)


karmester

Fischer Iván