Váltás mobil nézetre

A koncertről

A 2015-16-os évadban a historikus előadási gyakorlat egyik „nagyágyúja”, Sigiswald Kuijken hegedűművész és karmester vezényli a BFZ régi hangszeres együttesének két hangversenyét. Kuijken alapítója és vezetője a hetvenes évek eleje óta működő La Petite Bande nevű belga együttesnek, amelynek egyébként fivérei, Barthold és Wieland is tagjai. A BFZ barokk együttesével adandó első hangversenyének műsorát Kuijken francia barokk szerzők műveiből állította össze.

A francia barokk zene első és talán legnagyobb hatású alkotója egy Giovanni Battista Lulli nevű muzsikus (1632–1687) volt, aki Itáliában, nemesi család sarjaként született, és aki Franciaországba utazván, 1653-ban XIV. Lajos, a Napkirály szolgálatába szegődött. A francia udvarban már a Jean-Baptiste Lully nevet használta. A kitűnő üzleti érzékkel rendelkező, zseniális muzsikus sokáig monopolhelyzetet élvezett a zenei életben, a király kegyenceként korlátlan ura volt a párizsi zeneéletnek, operák, balettok sorát írta saját színháza számára. Pályája csúcsán „üzemi balesetnek” esett áldozatul, mondhatni ő volt a karmesterszakma első vértanúja: karmesterbotjával átszúrta lábát, és sebe elfertőződött…

Lully szvitjével kezdődik, és a francia barokk zene másik gigásza, a bő egy generációval fiatalabb, teoretikusnak is jelentős Rameau (1683–1764) szellemes operájából, a Platée-ból összeállított szvittel zárul a hangverseny. A kettő között az újító szellemű Lully-növendék, Jean-Féry Rebel (1666–1747) és a „francia kantáta” műfajának megteremtője, Louis-Nicolas Clérambault (1676–1749) szerzeményei adnak ízelítőt abból, milyen a barokk zene, ha francia akcentussal szól.

Jegyárak

2 500 Ft / 3 500 Ft / 4 400 Ft / 6 300 Ft / 10 500 Ft

Érvényes bérletek

Doráti A (2015/16)


Részletes program

Jean-Baptiste Lully: Roland-szvit
Jean-Féry Rebel: Les Plaisirs champêtres
Louis-Nicolas Clérambault: La Muse de l’Opéra – kantáta szoprán hangra
Jean-Féry Rebel: La Fantaisie
Jean-Phillipe Rameau: Platée-szvit

karmester

Sigiswald Kuijken

Közreműködők

Stefanie True, szoprán
Sigrid T’Hooft, barokk gesztika