Váltás mobil nézetre

A koncertről

Két 20. századi klasszikus orosz komponista, Prokofjev és Stravinsky műveiből állította össze a hangverseny műsorát Fischer Iván. Pályájuk számos rokon vonást mutat, hasonlóak zenei gyökereik, az 1917-es forradalom idején pedig mindketten nyugatra távoztak. Stravinsky haláláig Európában, illetve az Egyesült Államokban maradt, míg a külföldön boldogtalan Prokofjevet a szovjethatalom hazacsábította.

Prokofjev Nyitány héber témákra (Op. 34) című darabja 1919 őszén, Amerikában született. Az eredeti változat a zsidó zenészekből álló Zimro szextettnek készült, akik Prokofjev osztálytársai voltak a szentpétervári konzervatóriumban. Prokofjev tíz nap alatt öntötte végső formába a zongorán improvizált témákat, majd a New York-i bemutató sikere után kiszenekarra is átírta művét.

G-moll hegedűversenyét Prokofjev 1935-ben, Robert Soetens francia hegedűművész számára írta, aki még ugyanabban az évben be is mutatta Madridban. A darab eredetileg hegedű-zongora szonátának készült, ám a komponálás során kinőtt a neki szánt keretből.

Stravinsky Kártyajáték című balettje 1936-ban, a zeneszerző és M. Malajev szövegkönyvére, az Amerikai Balett társulata számára íródott. Koreográfiáját George Balanchine készítette. A hangversenyeken felhangzó szvit a „három játszmát” egyvégtében szólaltatja meg: mindhárom indulószerű bevezetéssel kezdődik, amely a kártyák keverését és osztását jelképezi. A színpadi cselekmény főszereplői egy pókerjátszma kártyái, akiknek békés nyugalmát a joker megzavarja. A Kártyajátékot 1937-ben mutatták be New Yorkban.

„Tündérmese-balett két jelenetben” – így szól a Mihail Fokin forgatókönyvére írott balett, a Tűzmadár műfaji meghatározása. A művet 1910-ben, Párizsban mutatta be Gyagilev társulata, az Orosz Balett. Ez volt a fiatal Stravinsky első munkája Gyagilev számára. A táncjáték egy csapásra meghozta számára a hírnevet és az elismerést. Egy évvel később Stravinsky a balett zenéjéből zenekari szvitet komponált, majd ezt kétszer átdolgozta. A hangversenytermekben leggyakrabban az 1919-ből származó második szvit csendül fel.


Részletes program

Szergej Prokofjev: Nyitány héber témákra, Op. 34
Szergej Prokofjev: 2. (g-moll) hegedűverseny, Op. 63
Igor Sztravinszkij: Kártyajáték
Igor Sztravinszkij: Tűzmadár-szvit, No. 2 (1919)

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Thomas Zehetmair, hegedű