Váltás mobil nézetre

A koncertről

Az első bonni Beethovenfestet 1845-ben rendezték meg az akkor már 18 éve halott komponista születésének 75. évfordulójára. Szülővárosa koronás fők, tudósok, arisztokraták és persze a muzsikus utódok jelenlétében adózott Beethoven emlékének. A koncerteken közreműködött Liszt Ferenc és Ludwig Spohr is. A következő hasonló rendezvényre a Beethoven-centenáriumon, 1870-ben került sor. Később is több-kevesebb rendszerességgel megrendezték a Beethovenfestet, amely 1999 óta már minden évben szerepel a jelentős európai zenei fesztiválok sorában.

Közvetve Beethovenhez és Bonnhoz is kapcsolódik a Fesztiválzenekar hangversenyének nyitószáma, az I. Magyar rapszódia. Liszt 1839 decemberében Bécsben koncertezett egy Bonnban tervezett Beethoven-emlékmű javára, a bécsi polgárok adakozókedvét azonban nem sikerült kellőképpen felkelteni. Az összegyűlt pénzt végül a zeneszerző az 1838-as pesti árvíz károsultjainak megsegítésére ajánlotta fel. Az 1839-es hangversenyek idején keletkeztek a magyar, cigány- és verbunkoszene hatását mutató első zongoradarabok, amelyekből tizenöt – majd később további négy – „Magyar rapszódia” néven vált ismertté és népszerűvé. A zongoraművekből hatot utóbb Liszt meg is hangszerelt.

Dohnányi Ernő életművének talán legtöbbet játszott műve a Változatok egy gyermekdalra. A zongorista-zeneszerző zongorára és zenekarra írott darabját Glenn Gould „ellen-zongoraversenynek” nevezte. Dohnányi a Mozart variációsorozatából ismert,(nálunk „Hull a pelyhes fehér hó” szöveggel énekelt) Ah, vous dirai-je, Maman kezdetű francia gyermekdalt dolgozta fel.

IV. szimfóniáját 1884 nyarán kezdte írni Brahms és 1885-ben fejezte be. „Itt fekszik néhány közjáték, amit együttesen általában szimfóniának neveznek… egyre csak arra gondolok, milyen szíves-örömest kezdeném nálatok a mű próbáit. Egyúttal azt is remélem, hogy a nagyközönség tetszését elnyeri majd. Bár tartok tőle, hogy túlságosan árad belőle a mi hűvösebb éghajlatunk… mert nálunk bizony nem érnek édessé a cseresznyék, Te nem is kóstolnál belőlük!”  – tájékoztatta Brahms barátját, az ősbemutató karmesterét, Hans von Bülow-t a mű elkészültéről. Az 1885 októberi bemutató sikere rácáfolt a szerző aggodalmaira.


Részletes program

Liszt Ferenc: Magyar rapszódia, No. 1
Dohnányi Ernő: Variációk egy gyermekdalra
Johannes Brahms: 4. (e-moll) szimfónia

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Ökrös Oszkár, cimbalom
Várjon Dénes, zongora