Váltás mobil nézetre

A koncertről

Budapesti Fesztiválzenekar 2015 nyarán több mint tíz év kihagyás után tér vissza Salzburgba, hogy a világ egyik legszínvonalasabb fesztiválján muzsikáljon. Utoljára 13 évvel ezelőtt, 2001-ben fordultak meg a Salzburgi Ünnepi Játékokon, amely a világ egyik legjelentősebb zenei fesztiválja. Augusztus elején Bartók Béla és Gustav Mahler zenéjét viszik el Mozart szülővárosába, Miah Persson szoprán szólista és Yefim Bronfman zongoraművész közreműködésével.

A Fesztiválzenekar a koncertet Bartók Béla Magyar képek című kompozíciójával kezdi. A zeneszerző 1931-ben meghangszerelte és öttételes zenekari ciklusba rendezte néhány korábbi zongoradarabját. A rövid darabok eredeti jellegén nem akart változtatni, az utolsó kivételével egytől-egyig a magyar népdalkincs ihlette őket. A ciklust záró  Ürögi kanásztánc népdalfeldolgozás, Bartók megjegyzése szerint „Felső-Iregh utolsó furulyása így adta elő a »Házasodik a tücsök« szövegű dalnak dallamát”.

A hangverseny második darabja Bartók 3. (E-dúr) zongoraversenye, mely az 1945-ös év terméséből való. A halálos betegséggel küzdő zeneszerző nem érhette meg darabja bemutatóját. Művét feleségének, a nagyszerű pianistának, Pásztory Dittának ajánlotta, az 1946-os ősbemutatót azonban Sándor György és a Philadelphia Zenekar játszotta, Ormándy Jenő vezényletével.

A Fesztiválzenekar ezen a turnén Mahler IV. szimfóniáját is eljátssza. Fischer Iván szerint van valami különleges, áttetsző tisztaság ebben a szimfóniában. A száncsengők mesébe illő hangja a szerző gyermeki énjéhez, az angyalok, a tündérmesék, a szorongás és a legtisztább, földöntúli szeretet világába kalauzol minket. E gyermeki szimfónia különleges zenekart kívánt: itt nincs helye a komor tubának, a nehézkes harsonáknak, a rézfúvósok súlyos arzenáljának. Jobban illett hozzá a kamarazenekar, amelynek klarinétjai a trombiták hangját utánozzák, amelynek szólóhegedűjét élesebbre hangolják, csak hogy ránk ijesszen, és ahol az egész zenekar könnyedsége Mahler paradicsomának bájos, gyermeki látomását tárja elénk.


Részletes program

Bartók Béla: Magyar képek
Bartók Béla: 3. (E-dúr) zongoraverseny
Gustav Mahler: 4. (G-dúr) szimfónia

karmester

Fischer Iván

Közreműködők

Miah Persson, szoprán
Yefim Bronfman, zongora