Váltás mobil nézetre

A koncertről

Haydn egyik legtöbbet játszott „Sturm und Drang” -szimfóniájával kezdődik a Haydn-Mozart-sorozat hangversenye. Az 1771-ben komponált mű a „Gyász-szimfónia” címet később, a 19. vagy a 20. században kapta; a darab hangulata valójában igazi „Sturm und Drang:” szenvedélyt és pátoszt fejez ki.
Pályája kezdetén Weber több versenyművet is írt különféle hangszerekre. A klarinét ez idő tájt még valóban nem túl gazdag irodalma például három versenyművel gazdagodott műhelyében. A zeneszerző bensőséges barátja, Heinrich Joseph Baermann mutatta be 1811 tavaszán Weber Op. 26-os klarinétconcertinóját. A nagy siker nyomán I. Miksa (József) bajor király további két versenyművet rendelt a szerzőtől, aki. a megrendelésnek nyomban eleget is tett. Baermann novemberben a másodikat is bemutatta; mint Weber naplójából tudjuk, a mű „isteni előadásban” hangzott el. 1787 februárjában egy fényes prágai bál alkalmára komponálta Mozart -vélhetően Pachta gróf számára – 509-es jegyzékszámú Hat német táncát. Mint a keletkezés külső körülményei is jelzik, ezúttal nem stilizált táncokat, hanem valódi táncmuzsikát írt, amely mind hangszer-összeállításban, mind jellegében más volt, mint hajdan Salzburgban írt táncdarabjai.
Két év választja el egymástól a koncert nyitó- és záródarabját: a tizenhét esztendős Mozart 1773-ban, Salzburgban írt C-dúr szimfóniája nagyobb szabású, nagyobb igényű, mint ekkortájt alkotott többi szimfóniája. Az olaszos nyitány-típusú háromtételes műfajt a komponista menüettel bővítette négytételessé, és minden tételt jelentős kódával fejezett be.

Végh Sándor-verseny
Végh Sándor nevét viseli az a verseny, amelyet a Fesztiválzenekar kétévente rendez tagjai számára. A Végh Sándor-verseny egyik célja, hogy a részt vevő zenekari muzsikusok szólistaként is bemutatkozási lehetőséget kapjanak. A Haydn-Mozart Plusz sorozat hangversenyeinek szólistái a Végh Sándor-verseny győztesei.

Jegyárak

2 500 Ft / 3 500 Ft / 4 400 Ft / 6 300 Ft / 10 500 Ft

Érvényes bérletek

Reiner B (2014/15)


Részletes program

Joseph Haydn: 44. (e-moll ,,Gyász”) szimfónia, Hob. I:44
Carl Maria von Weber: Esz-dúr klarinétverseny, Op. 74
Wolfgang Amadeus Mozart: Német táncok, K. 509
Wolfgang Amadeus Mozart: 28. (C-dúr) szimfónia, K. 200

karmester

Takács-Nagy Gábor

Közreműködők

Csalló Roland, klarinét

Ajánljuk még

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!