Váltás mobil nézetre

A koncertről

Telemann 1720 és 1723 között írhatta Die Relinge („A békák”) melléknevű hegedűversenyét. Az ígért békaszó nem is marad el, a mű első és második tételében a vonósok valóságos békakoncertet adnak.

Jóllehet Arcangelo Corelli korának egyik legnagyobb hegedűvirtuóza, nagy hatású zeneszerzője és zenepedagógusa volt, hátrahagyott életművének terjedelme nem különösebben nagy. Sokan tekintették mesterüknek, zeneszerzőként concerto grossóival és kamaraszonátáival jelentősen hozzájárult a barokk zenekari muzsika stílusának kialakulásához. Op. 6-os gyűjteményének második darabja szerepel a koncert műsorán. Bizonyos, hogy Händel számára is Corelli Op. 6-os – a korabeli Londonban ismert és népszerű – gyűjteménye szolgált mintául, amikor saját Op. 3-as, hat concerto grossóból álló sorozatát megkomponálta. Koncertünkön a negyedik darab csendül fel. Bach bokros teendői mellett 1729-től a Collegium Musicum vezetőjeként heti rendszerességgel koncertezett a Café Zimmermannban. Ilyen alkalmakra „hasznosította újra” versenyműveit, amelyeket több verzióban is műsorra tűzött. A Bach-műjegyzékben az 1060-as sorszámot viselő darab kétcsembalós alakjában maradt ránk. Ebből rekonstruálták a hangversenyünkön elhangzó oboa-hegedű változatot.

A Vivaldi- életmű több száz concertója mellett az utóbbi évtizedekben a régi zene iránti fokozódó érdeklődésnek köszönhetően a világ mind jobban megismeri a komponista egyéb műfajokban alkotott műveit is. A „rőt pap” nagyszámú operája és oratóriuma mellett több mint három tucat kantátát is ránk hagyott. A népszerű C-dúr verseny mellett ezek közül kettő is megszólal férfialt-hangon és – Sigrid T’Hooft betanításában – a 18. századi előadói gyakorlatban használatos barokk gesztusokkal.

Jegyárak

2 500 Ft / 3 500 Ft / 4 400 Ft / 6 300 Ft / 10 500 Ft

Érvényes bérletek

Széll (2014/15)


Részletes program

Georg Friedrich Händel: F-dúr concerto grosso, Op. 3, No. 4
Johann Sebastian Bach: c-moll kettősverseny, BWV 1060
Arcangelo Corelli: F-dúr concerto grosso, Op. 6, No. 2
Antonio Vivaldi: C-dúr concerto, RV 117
Antonio Vivaldi: Amor hai vinto, RV 683
Georg Philipp Telemann: A-dúr („A békák”) hegedűverseny, TWV 51:A4
Antonio Vivaldi: Cessate, omai cessate, RV 684

karmester

Jonathan Cohen

Közreműködők

Xavier Sabata, férfialt
Bojan Čičić, hegedű
Sigrid T’Hooft, Barokk gesztika