Váltás mobil nézetre

A koncertről

Vajon hogy „viselkedik” egy kortárs mű historikus keretben? Megtalálja-e a helyét régebbi korok művei között? És másképp halljuk-e a jól ismert repertoárdarabokat az új mű tükrében? Egyebek mellett ezek a kérdések vetődhetnek fel az est műsorával kapcsolatban. Kurtág zenéjének keretét az 1832-ben Goethe verse nyomán komponált „Szélcsend és szerencsés hajózás” című Mendelssohn-nyitány és Schumann 4. szimfóniája adja.

Kurtág Zwiegespräche (Párbeszédek) című darabjából Olivier Cuendet készített zenekari változatot. „Számomra Kurtág zenéje a nagy szintézis. Kurtág olyan, mint Bach, aki zenéjében egykor megteremtette a diatonikus és a kromatikus szintézisét. Kurtág abban van a segítségünkre, hogy megtanuljunk régi dolgokat újra felfedezni. Nagyon komplex dolgokat képes roppant egyszerű eszközökkel elmondani.” – mondta a svájci karmester egy interjújában Kurtág zenéjéről. A felcsendülő műről Cuendet így nyilatkozott: „A Zwiegespräche a két Kurtág, apa és fia közös műve, szintetizátorra és vonósnégyesre, a Keller- és az Arditti-vonósnégyes játszotta néhányszor. Kurtág György engedélyével készítettem egy zenekari változatot a „Játékok”-ból, amivel együttesemmel turnéztunk is, és a turné budapesti koncertjén az ifjabbik Kurtág Györggyel már előadtunk egy vagy két tételt ebből a darabból is. Ezutánmindketten arra kértek, készítsem el a teljes mű zenekari átiratát Takács-Nagy Gábornak.”

Robert Schumann 4. szimfóniájával zárul a műsor. A mű első változata 1841-ben íródott a komponista felesége, Clara Schumann születésnapjára. A végső változatot tíz évvel később, 1851-ben készítette a zeneszerző, aki ez alkalomból alaposan átdolgozta és áthangszerelte művét.


Részletes program

Felix Mendelssohn: Szélcsend és szerencsés hajózás, Op. 27
id. és ifj. Kurtág György–Olivier Cuendet: Zwiegespräch – Dialógus szintetizátorra és zenekarra
Robert Schumann: 4. (d-moll) szimfónia, Op. 120

karmester

Takács-Nagy Gábor

Közreműködők

ifj. Kurtág György, szintetizátor